Това стана ясно на българо-германския инвестиционен форум в централата на Дойче Банк в Берлин, на който присъства вицепремиерът Даниела Бобева. Тя представи условията за инвестиции в България, съобщи за БТА.

Организаторите на форума - Дойче Банк и посолството на България в Германия, посрещнаха представители на над 50 от най-сериозните германски фирми, работещи в широк спектър области на икономиката.

Бобева представи възможностите за инвестиции в България в следкризисния период. Тя акцентира върху основните политики на българското правителство в областта на икономическото развитие, като подчерта приоритетната подкрепа за малките и средните предприятия, намаляването на административната тежест и гарантирането на по-голяма прозрачност в областта на обществените поръчки.

От презентацията на вицепремиера стана ясно, че на фона на спада в чуждестранните инвестиции в България през последната година, германските вложения са се увеличили. Германия е на трето място за миналата година със 199,4 млн. евро. От началото на прехода германските инвестиции в българската икономика възлизат на 2,14 млрд. евро.

На форума в Берлин най-сериозен интерес бе проявен към секторите текстил, концесии на пристанища и на подземни богатства. Германските компании поставиха въпроса за високата цена на зелената енергия, което е сериозен проблем и за германската икономика.

Вицепремиерът Даниела Бобева представи българските усилия за балансиране на енергийния сектор и намаляване на цените на електроенергията.

По време на дискусията Бобева представи мерките на българското правителство за регулиране на търговията и подчерта, че от търговците се изисква да спазват правилата за лоялни търговски практики, които съблюдават в собствените си държави.