Това алармират от КНСБ в разпространено да медиите съобщение.

Причина за гнева на синдикалната централа са текстове, внесени от народния представител от БСП Петър Кънев. Само една от идеите му е привлякла медийно внимание до момента - празничните дни да се приспадат от годишния отпуск, вместо да се отработват в съботите.

От КНСБ посочват, че предложенията за отпадане на близо десет члена от КТ са „опасни, необмислени и противоконституционни". Става дума за разпоредби, които уреждат правото на синдикално сдружаване, синдикалната закрила, правилниците за вътрешния трудов ред, правомощия, свързани с контрола по спазването на трудовото законодателство, някои режими по организацията на работното време и ползването на годишните платени отпуски.

Вместо да облекчават малките и средни предприятия (каквато е анонсираната цел), промените ощетяват техните служители и ги поставят в неравностойно положение в сравнение с хората с по-големи работодатели, твърдят от КНСБ.

Синдикалната конфедерация определя като неприемлива и промяна в чл.138а от кодекса, според който в момента работодателят може за определен срок да въведе непълно работно време само ако има предварителното съгласие на своите служители за това. Според идеята на Кънев, това вече ще става след „предварителни консултации".

От КНСБ се опасяват, че това ще доведе до намаляване на базата за изчисляване на обезщетения, заплати и осигуровки.

Организацията коментира, че предлаганите промени имат съмнително сходство с предложенията на Българска търговско-промишлена палата и Българска стопанска камара, свързани с намаляването на административната тежест за бизнеса.