Това съобщи руският министър на енергетиката Александър Новак в интервю за ИТАР-ТАСС, цитиран от БТА.

Проектът за петролопровода бе зачеркнат окончателно от България през март 2013 г. с решение на парламента. Финансовото министерство направи всички постъпки за закриване на инвестиционната компания по проекта и плати всички разходи по него. Руската страна обаче настоява, че той не може да бъде закрит едностранно.

Срещу проекта "Бургас-Александруполис" се обявиха и гражданите на Бургаска област, които са притеснени, че той може да навреди на туризма.

"Изхождаме от факта, че въпреки заявлението на българската страна за излизане от проекта споразумението от 2007 година между руското, българското и гръцкото правителство продължава да действа. Преждевременно е да говорим за приключване на проекта, тъй като споразумението не предвижда едностранно излизане", каза Новак.

На 7 и 8 април ще има заседание на междуправителствената комисия, която ще председателства руският министър.

Виенската конвенция за правото на международните договори от 1969 година предвижда определени условия за излизане от международно споразумение - според клаузите на съответния договор или по всяко време при съгласие на всички участници, припомня министърът.

Към момента няма постигнато взаимно съгласие. Не бива да се заявява, че проектът завинаги е останал в историята. Той е замразен, тъй като една от страните сега не показва желание да участва в изпълнението му, уточнява той. От проекта са заинтересовани и руските доставчици, и европейските купувачи, допълва министърът.

В момента общият обем на инвестициите на всички заинтересовани страни е 20 милиона евро.