Това е така тъй като средствата по европейската схема са свършили, заявиха пред БНТ от Асоциацията на консултантите на европроекти и от бизнеса.

От Министерството на икономиката обещаха да осигурят нужното финансиране от новата програма "Конкурентоспособност и иновации" и от пренасочване на средства от други проекти, които няма да се изпълняват.

Общо 249 договора за близо 89 млн. евро са сключени до момента по схемата за енергийна ефективност.

В същото време са подадени 771 заявления, а бюджетът на програмата е само 150 млн. евро. Бенефициентите се опасяват, че инвестициите им няма да бъдат признати.

Няма никаква яснота по какъв начин се извършва класирането на проектите, заявиха от Асациацията на консултантите на европроекти. Според тях има реална опасност между 200 и 300 проекта да не получат финансиране.

От министерството на икономиката отрекоха, че бавят заявените проекти.

Според Юнал Тасим, зам.-министър на икономиката, има вариант за осигуряване на средства. Около 90 млн. евро могат да се набавят от нарочените за спиране проекти за "София тех парк" и газовата връзка със Сърбия. Финансиране може да се ползва и от новата оперативна програма "Конкурентоспособност и иновации", но за целта трябва разрешение от Брюксел.