EPA/БГНЕС
Швейцария изнесла шоколад за €647 млн. през 2013 г.
Шоколадовата промишленост в Швейцария отново е тръгнала нагоре през 2013 година, стимулирана от скока в износа въпреки скъпия швейцарски франк.
Това сочат публикуваните от "Chocosuisse" данни, цитирани от БТА.
Миналата година производителите от Конфедерацията са пласирали близо 109 662 тона шоколад в чужбина, а това е увеличение с 5,6% на годишна основа, съобщи в комюнике тази професионална организация, която обединява 18 швейцарски производители на шоколад.
В стойностно изражение износът на швейцарски шоколад е достигнал 792 милиона шв. франка (647 милиона евро), което е нарастване с 4,1 на сто. Това увеличение е по-малко от растежа на обемите именно поради високия курс на швейцарската национална валута.
"Този резултат е забележителен, като се има предвид силният франк, който оскъпява швейцарските шоколади", се допълва в съобщението, цитиран от Франс прес.
В ЕС, където продажбите са нараснали с 18,5% по обем, но с 5,2 на сто в стойностно изражение, резултатите все пак са различни на отделните пазари. Докато в Германия, Белгия и Италия е отчетено изключително увеличение, то продажбите във Франция, Холандия и Австрия са се свили.
ЕС е важен пазар за швейцарските производители на шоколад. Германия има самостоятелно дял от 24,7% в оборота от износа, следвана от Великобритания и Франция, които поемат съответно 12,8% и 8% от продажбите.