Това заявиха представители на Гражданска инициатива против фракинга, цитирани от БТА.

Днес от ЕК отправиха препоръки за страните, които добиват шистов газ.

Мариана Христова посочи, че на заседание на Министерски съвет на 18 декември 2013 г. е била приета официална позиция на страната ни относно поправките в европейската директива по ОВОС и на 20 декември в Брюксел гласът на България е бил за отпадане на задължителния ОВОС.

Така са гласували общо седем страни от ЕС, докато всички други са подкрепили оставането на задължителния ОВОС.

Според Христова, ако няма общоевропейски регламент за задължителен ОВОС, се ограничава възможността на страната ни да реагира при започването на проучвания в съседни държави в райони в непосредствена близост до границата ни. Компаниите се стремят да избегнат процедурите по ОВОС, но това не трябва да се допуска, категорични са природозащитниците.

Борислав Сандов заяви, че във всички европейски страни, в които компании са заявили интерес да правят проучвания за шистов газ и страните им са гласували за отпадането на ОВОС, има остро обществено недоволство.
Той заяви, че се готви общоевропейски протест срещу отпадането на ОВОС, който ще се състои при следващото заседание на комисията по околна среда и води към Европейския парламент.