Препоръката следва да послужи на всички държави членки, които желаят да използват такава практика, да предприемат мерки по отношение на рисковете за здравето и околната среда, както и да осигурят по-добра прозрачност на тази практика за гражданите.

Също така, препоръката е насочена към създаване на равнопоставеност в рамките на стопанския отрасъл и към определяне на по-ясна нормативна рамка за инвеститорите.

Според европейския комисар по околната среда Янез Поточник шистовият газ поражда надежди в някои райони на Европа, но в същото време е и причина за загриженост от страна на обществеността.

Въз основа на съществуващото законодателство на ЕС и допълвайки го, когато това е необходимо, препоръката призовава държавите членки да извършват по-специално следното:

- Предварително да планират разработките и да оценяват възможните кумулативни въздействия преди издаването на лицензи

- Внимателно да оценяват въздействията върху околната среда и съответните рискове

- Да осигуряват конструктивната цялост на сондажа в съответствие със стандартите за най-добра практика

- Да проверяват качествените характеристики на местните води, въздух и почви, за да проследяват евентуални промени и да вземат мерки при поява на рискове

- Да ограничават емисиите в атмосферата, включително на емисиите на парникови газове, чрез улавяне на съответните газове

- Да информират обществеността за химикалите, използвани във всеки отделен сондаж

- Да осигуряват прилагане от страна на операторите на най-добрите практики в рамките на целия проект.

Следващи стъпки

Държавите членки на ЕС се приканват да въведат в действие принципите в рамките на 6 месеца и, от декември 2014 г. нататък, всяка година да информират EK за въведените от тях мерки. Европейската комисия ще наблюдава прилагането на препоръката с публично достъпна таблица с резултати, чрез която ще сравнява ситуацията в различните държави членки. След 18 месеца EK ще проведе преглед на ефективността на този подход.