От партията са готови да променят позицията си и за изграждане на АЕЦ "Белене", но само при изпълнение на няколко условия, каза Йордан Цонев по време на осмата годишна среща на бизнеса с правителството.

Проектът АЕЦ "Белене" бе прекратен с решение на парламента през пролетта на миналата година.

Принципната позиция на ДПС винаги е била против втората атомна централа. Партията обаче подкрепя строежа на нов реактор в АЕЦ "Козлодуй".

През ноември миналата година шефът на енергийната комисия Рамадан Аталай обяви, че позицията на ДПС за Белене може да бъде променена. Тогава беше подаден сигнал към БСП, който възобнови дебатите по строежа на нова ядрена централа.

"Ако един проект не води до договорни задължения за години напред, той ще бъде реализиран независимо от коя посока идва. Ако не може да диверсифицираме енергийните източници, ще диверсифицираме пътищата, по които получаваме енергията и тук не приемам политизацията, независимо от къде идва", каза още Цонев.

Същевременно позицията на правителството по проекта Белене остава "пълно мълчание". И премиерът Пламен Орешарски и министрите се оправдават с предстоящите дела, които водим с "Росатом", касаещи старо и ново оборудване на централата.

Повечето настроения в кабинета обаче са против проекта, включително и на енергийния министър Драгомир Стойнев, който е от левицата.