От ДНСК информират, че са били проверени общо 421 обекта, от които 48 многофункционални търговско-развлекателни комплекси и 373 магазини от големи търговски вериги за хранителни стоки, техника и други. Проверките са били както по документи, така и на място.

На територията на Регионална дирекция за национален строителен контрол /РДНСК/ - Югозападен район, обхващаща областите София град, Софийска област, Благоевград, Перник и Кюстендил, са констатирани 8 нарушения. Две от тях са в област Благоевград, една в Перник, две в София град и три в София област.

На територията на РДНСК - Южен централен район, обхващаща областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали, са констатирани 6 нарушения. Четири от тях са в област Пазарджик и две в Пловдив.

На територията на РДНСК - Югоизточен район, обхващаща областите Бургас, Стара Загора, Сливен и Ямбол, са констатирани 4 нарушения - всички в област Бургас.

На територията на РДНСК - Североизточен район, обхващаща областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен, са констатирани 5 нарушения - две за област Варна, и три за област Шумен.

На територията на РДНСК - Северен централен район, обхващаща областите Русе, Велико Търново, Габрово, Разград и Силистра, са констатирани 7 нарушения - две на територията на област Велико Търново, четири на Силистра и едно на територията на област Русе.

На територията на Северозападен район, обхващаща областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен, при извършените проверки не са констатирани нарушения на разпоредбите на ЗУТ.