"Очаквам да завършим 2013 г. с минимален, близък до нулата икономически растеж", заяви Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в "Индъстри Уоч".

Калоян Стайков от Института за пазарна икономика прогнозира 2013 г. да завърши с икономически растеж от 0,6%, който е доста по-нисък от миналогодишния растеж и от това, което бе заложено в бюджета за тази година.

България вече не е в криза както в 2009 - 2010 г., но растежът е прекалено нисък, а възстановяването е доста крехко, коментира Богданов.

Има няколко позитивни сигнала - за пръв път от началото на кризата имаме ръст на инвестициите в основен капитал.
Потреблението спадаше едва в няколко тримесечия в най-дълбоката криза от 2009 - 2010 г., износът расте още от 2010 г., но това, което дърпаше икономиката надолу, беше продължаващият спад на инвестициите и едва тази година виждаме положителен ръст, коментира Богданов.

Второто положително нещо е спирането на процеса на съкращаване на заетостта - за пръв път от началото на кризата има подобряване на пазара на труда, отчете още той.
Калоян Стайков коментира, че увеличаването на безработицата не е непременно лош показател, то може да означава, че започват да си търсят работа и хора, които досега не са търсили и не са били регистрирани като безработни на пазара на труда. Това, че те сега започват да си търсят работа, означава, че икономиката се развива добре и те виждат възможност да се реализират при добри за тях условия.

Отложените ефекти от възстановяването от кризата вече се забелязват, но сега стои въпросът доколко в тази среда българските предприемачи ще могат да инвестират и да разширяват производството си достатъчно бързо до степен, че да има бърз икономически растеж, посочи Богданов.

Бюджет 2014

Заложеният в бюджета икономически растеж от 1,8% може и да бъде постигнат, но политическата ситуация е доста нестабилна, а тя влияе на бизнеса, смята Лъчезар Богданов.

Калоян Стайков е категоричен, че заложеният за следващата година ръст от 1,8% е много оптимистичен вариант и няма как да се случи предвид сериозните рискове пред вътрешната среда и продължаващите рискове в ЕС.
Догодина държавата ни ще има доста големи емисии на ДЦК заради предстоящи плащания през 2015 г., а и като се има предвид заложения дефицит в бюджета ситуацията може да стане доста нестабилна, коментира той.

Много е важно правителството да води стабилна фискална политика, подчерта икономистът. За следващата година оптимистичният сценарий за развитие на икономиката е икономически растеж от 1%, а е по-вероятно той да е и по-нисък, прогнозира Стайков.

При оптимистично заложени приходи в бюджета за 2014 г. и при почти нулева инфлация ръст на данъчните приходи може да се постигне само с много сериозна работа на приходните администрации, а това е доста зависимо от политическата воля, коментира Богданов.

Според него, ако след глобалната криза страна като България отново тръгне по пътя на бюджетните дефицити, това ще бъде много лош знак и ще разклати и без това слабото доверие на инвеститорите.

България вече не разполага с фискален резерв, който може да харчи и всеки нов непредвиден дефицит ще означава поемане на нов дълг, предупреди още икономистът.

Структурни промени през 2014

През следващата година у нас ще се случат няколко структурни промени - все по-голямо ще е отварянето на българския бизнес към глобалните пазари, ще навлизат все повече интернационални компании, които ще произвеждат у нас компоненти от общ продукт; от другата страна е малкият бизнес, който не е конкурентоспособен е застрашен от фалити, прогнозира още Лъчезар Богданов.

Устойчиви ще останат отрасли като туризъм и експортно ориентирани предприятия, разчитащи на технологии и знания. Добивната индустрия и преработващата също са конкурентоспособни, смята икономистът.

Негативната оценка на S&P за България

Фактът, че рейтинговата агенция Standard & Poor's ревизира перспективата пред страната ни от стабилна на отрицателна показва, че тя вижда реални рискове пред покриването на държавни задължения, тоест ако политиката продължи да се развива по този начин в някакъв момент държавата може да стане по-рисков кредитополучател, коментира Стайков.

Това е негативен сигнал за икономическите агенции и те ще подходят по-консервативно и към краткосрочни и дългосрочни инвестиции в страната ни, смята той.

Когато политическата ситуация е нестабилна и има социално напрежение това директно рефлектира върху кредитния рейтинг на страната, посочи анализаторът.