Това е заявил лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на срещата с Парламентарната група на партията в четвъртък, цитиран от "Фокус".

"Те не са 20%, общо с таксите стават около 43%. Редуцирането на цена до 10 - 15% - да, защото все пак това пряко отива и върху електромерите на хората. Но тук те трябваше да се съизмерят с 1 милиард за „Цанков камък”, с дотук 1,5 милиарда и повече за „Белене”. И всъщност това са милиарди инвестиции, направени досега, ядоса се Борисов.

Според него депутатите му е трябвало да минат в настъпление и да обяснят, и предупредят обществото, че с тези такси няма бизнес, който да удържи на 43% увеличение. "Някой иска да фалира целия този сектор, Гошко, да го прибере, и след това, с това мнозинство, да отмени тези такси. Това е крайната цел", обяснява Борисов.

В същото време пред представителите на Американската търговска камара в България икономическият министър Драгомир Стойнев коментира, че въвеждането на таксата ще намали размера на корпоративния данък, който плащат производителите.

Според него въвеждането на новата такса няма да доведе до фалити сред тях. "Прекалено много са ВЕИ-тата, тежат ни, ако отидат на свободния пазар, няма проблем, само че те искат държавата да изкупува произведената от тях електроенергия", коментира Стойнев.