Гръцкият министър на финансите Янис Стурнарас поиска шефът на гръцката агенция за приватизация Стелиос Ставридис да подаде оставка, се казва в изявление на министерството на финансите, цитирано от Ройтерс.

Неназован представител на министерството на финансите заяви за Ройтерс, че "оставката на Ставридис вече е в сила".

Гръцкият в. "Прото тема" писа вчера, че миналата седмица Ставридис е пътувал с частен самолет, който бил собственост на корабособственика Димитрис Мелисанидис. Мелисанидис е мажоритарен собственик на гръцко-чешки консорциум, който купи през май 33 процента от акциите на държавната компания за спортни залагания ОПАП.

Според вестника Ставридис признал, че е използвал самолета на Мелисанидис, с който отпътувал за къщата си във Франция на почивка. Полетът бил извършен веднага след подписването на окончателното споразумение на стойност 652 милиона евро за купуването на дялове на ОПАП.

Ставридис е вторият председател на гръцката агенция за приватизация, който напуска поста за последните шест месеца. Този факт поражда съмнения около гръцката програма за приватизация. Тя е важна ключова от международния спасителен план за страната. Средствата от приватизацията се насочват за погасяване на последиците от финансовата криза в Гърция.  

И по-рано Ставридис беше обект на критики заради "твърде бавните" темпове на приватизация на гръцката държавна собственост, отбелязва АФП. Вместо очакваните 2,6 милиарда евро от планираните продажби от началото на финансовата година, властите се надяват да съберат поне един милиард евро.