За периода от 10.00 до 17.00 часа днес ще бъде ограничено производството от всички вятърни и фотоволтаични централи на територията, обслужвана от ЧЕЗ, предаде "Фокус".

Това е поредното ограничаване на източниците на "зелена енергия" заради намалената консумация на електроенергия. Целта е поддържане на баланс между производство и потребление на електроенергия в страната.

Териториалните диспечерски управления на „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД разпоредиха на "ЧЕЗ Разпределение България" АД да бъдат ограничени максималните работни мощности с 40%, поради дисбаланс между производство и потребление на електрическа енергия. "ЧЕЗ Разпределение България" АД напомня, че разпорежданията на оперативния персонал на Териториалните диспечерски управления на „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД са задължителни за изпълнение от оперативния персонал на ЧЕЗ и за оперативния персонал на производителите на електрическа енергия, присъединени към съответната електроразпределителна мрежа.

В изпълнение на получено оперативно разпореждане от Електроенергийния системен оператор (EСО) EVN България Електроразпределение ще разпореди на всички фотоволтаични и вятърни електрически централи с мощност над 30 kW, присъединени към електроразпределителната мрежа в Югоизточна България, да ограничат мощността си с 40% за времето от 10.00 до 17.00 часа.