Докато европейските правителства увеличават амбициите си за вятърна енергия, индустрията се бори с нарастващите производствени разходи и нарастващата конкуренция от Китай.

2023 г. трябваше да бъде триумфална година за европейските разработчици на вятърна енергия. Подкрепена от високите цени на изкопаемите горива, индустрията получи нов стимул през тази седмица, когато девет страни от ЕС, ситуирани около Северно море, подписаха споразумение да се стремят към поне 120 гигавата (GW) офшорна вятърна енергия до 2030 г.

В момента производството там е за около 16 GW. До 2050 г. деветте страни се споразумяха да достигнат 300 GW инсталирани офшорни вятърни мощности в Северно море, припомня европейското издание Euractiv.

Но на годишната среща на индустриалната група WindEurope в Копенхаген тази седмица настроението беше минорно. Представители на индустрията там се оплакаха, че са ударени с троен удар: от повишаване на цените на суровините, глобална нестабилност, причинена от нахлуването на Русия в Украйна, и нарастващи лихвени проценти.

В комбинация това е доста мощен удар от гледна точка на предизвикателната бизнес среда", каза Андерс Хангеланд, вицепрезидент на Equinor, норвежката енергийна компания.

"Възвръщаемостта и печалбите са подложени на натиск по цялата верига на доставки както за разработчиците, така и за доставчиците", добави той по време на панелна дискусия в Копенхаген.

Бързите промени заплашват бъдещи проекти, но също така засягат вече започнати и одобрени проекти с окончателно инвестиционно решение. "Проектите, за които цените бяха фиксирани много преди настоящата криза, станаха финансово крехки", каза Мадс Нипър, главен изпълнителен директор на датския енергиен гигант Ørsted, който изпрати призив към правителствата.

Неотдавнашните дискусии относно бъдещата форма на дизайна на пазара на електроенергия в ЕС "добавиха регулаторна несигурност към микса от проблеми", добави той.

Европейските производители на вятърни турбини, включително испано-германската компания Siemens Gamesa и датската Vestas, в момента работят на загуба. И те са изправени пред нарастваща конкуренция от китайски компании, които имат достъп до по-евтини суровини и спечелиха търг в Келтско море на Обединеното кралство за първи път през 2022 г.

3eNews