Консорциум, оглавен от държавната енергийна компания Е Де Еф (EDF), ще е натоварен със строителството на най-големия морски вятърен парк в страната, който се очаква да е готов през 2031 г. Това обяви днес министерството на енергийния преход, цитирано от Франс прес и БТА.

С "максимум" от 47 вятърни турбини, инсталирани върху 32 километра по крайбрежието на Нормандия, паркът "Сантр Манш 1" ще има мощност от един гигават, с която ще осигурява електроенергия за над 1,5 милиона жители годишно, или около половината от нуждите на регион Нормандия.

Проектът е поверен на консорциум "Еолиен ан мер манш Норманди" (Eoliennes en Mer Manche Normandie), обединяващ подразделението за възобновяема енергия на Е Де Еф и канадската група "Мейпъл пауър" (Maple Power) и е контекста на ускоряването на разпространението на офшорна вятърна енергия във Франция, която изостава с тези проекти.

Консорциумът е предложил "много конкурентна цена" за продажба на бъдещата електроенергия, съобщи министерството. Тази цена е под 45 евро на мегаватчас, уточни пред в. "Прес дьо ла Манш" министърката на енергийния преход Аниес Пание-Рюнаше.

Освен цената са въведени и критерии за "засилване на влиянието на проекта върху местната икономика и околната среда", уверява ведомството на фона на опасенията на местните жители с ангажименти за опазване на биоразнообразието и ангажирането на местни малки и средни компании.

Осем вятърни парка вече са поверени на оператори, като секторът в голяма степен е доминиран от Е Де Еф (с 5 парка).

Франция няма да може да постигне поставените цели за разпространение на възобновяема енергия за периода 2019-2023 г., тъй като обявени през януари данни сочат, че постигнатият напредък при вятърната и слънчевата енергия още през 2022 г. е бил недостатъчен.

Франция ще трябва да ускори този процес, ако иска да постигне целта си - капацитет от 40 гигавата или около 50 парка до 2050 г.