В белгийския град Остенде днес ще бъде подписано споразумение за общи действия на девет държави от ЕС за производство на ток от вятър в Северно море. Предвижда се на церемонията да присъстват председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон.

Миналата година Белгия, Дания, Германия и Нидерландия предприеха първите стъпки за свързването на ветрогенераторните си паркове в Северно море. Към инициативата днес ще се присъединят Люксембург, Франция, Великобритания, Ирландия и Норвегия. Първоначалната цел бе до 2050 г. страните по споразумението да произвеждат от вятър 150 гигаватчаса ток, достатъчен за годишното потребление на 150 милиона европейски домакинства, се отбелязва в сайта на организаторите от белгийска страна.

Допълва се, че инициативата е свързана с последиците от войната в Украйна и стремежа на ЕС да скъса със зависимостта от вноса на руски енергоносители. Участниците в днешната среща, сред които и държавните и правителствените ръководители на страните по споразумението, ще обсъдят също сигурността на инфраструктурата.

В последните седмици зачестяват съобщенията, че руски кораби проучват възможни места за удар по инфраструктура в Северно море. Преди дни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отбеляза, че по тези случаи се водят разследвания от засегнатите държави. Той добави, че след повредата на газопровода "Северен поток" е повишено съюзническото присъствие в Черно и в Северно море.