Японският ядрен регулатор обмисля да промени правилата за оценка на сигурността, за да даде възможност на ядрените реактори да продължат да функционират и след изтичането на сегашния 60-годишен срок, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

По молба на министерството на икономиката и промишлеността Комисията за ядрено регулиране е подготвила план за замяна на 60-годишния срок със система за потенциално удължаване на живота на реакторите на всеки 10 години след 30 години в експлоатация.

Това ще бъде значителна промяна спрямо сегашните правила, предвиждащи 40-годишен живот на реакторите с потенциално еднократно удължаване с още 20. Това правило беше прието след аварията в АЕЦ "Фукушима" през 2011 г.

Планът тепърва трябва да бъде одобрен, но вече предизвика смесена реакция, а шефът на комисията Шинсуке Яманака опита да опровергае твърденията, че регулаторът е отстъпил пред правителствения натиск за удължаване на живота на реакторите.

"Нашата преценка по време на проверките за безопасност не е повлияна от правителствената политика", заяви Яманака. "Нямаме намерение да правим какъвто и да е компромис с безопасността". Той допълни, че регулаторът не е инициирал промяната, а просто отговаря на молбата на правителството за гарантиране на сигурността.

Премиерът Фумио Кишида обяви през август, че Япония трябва да вземе предвид целия възможен енергиен микс, включително ядрената енергия, за да ускори "зеления преход" и намаляване на вредните си емисии, като същевременно гарантира енергийната си сигурност. Токио е заложило като цел достигането на въглеродна неутралност през 2050 г.

Антиядрените настроения в Япония рязко се увеличиха след катастрофата с АЕЦ "Фукушима", но правителството настоява за връщане към ядрената енергия заради недостига на енергия вследствие на руската инвазия в Украйна.

Властите в Токио залагат като цел ядрената енергия да бъде 20-22 на сто от енергийния микс през 2030 г., а това трябва да бъде постигнато без строеж на нови реактори.