Руската държавна корпорация "Росатом" обяви, че е произвела и изпратила пратка с макети на касети с ядрено гориво за първия блок на АЕЦ "Аккую" в турския окръг Мерсин на Средиземно море, съобщава "Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА.

Макетите на гориво са изпратени заедно с макети на контролни пръти и инструменти за контрол на ядреното гориво, се казва в изявление на руската компания.

Преди пускането на нов енергоблок макети на горивни касети, както и макети на контролни пръти, се зареждат в активната зона на реактора, а след това се разтоварват, за да се тестват ключовите системи на съоръжението, се допълва в съобщението.

Експлоатацията на първия блок на атомната електроцентрала трябва да започне през 2023 г. Всички блокове трябва да бъдат пуснати в експлоатация до края на 2026 г.

Централата, която след завършването си ще има четири енергийни реактора, ще има обща инсталирана мощност от 4800 мегавата. Когато заработи напълно, тя ще произвежда 35 милиарда киловатчаса електроенергия годишно.

Междуправителствено споразумение за АЕЦ "Аккую" беше подписано между Турция и Русия през май 2010 г.

Церемонията по полагането на основите на атомната електроцентрала се състоя през април 2018 г.

Активната зона на реактора на енергоблока от поколение III+ се състои от 163 горивни касети с ураново гориво, заявиха от Росатом и добавиха, че доставката на машината за презареждане на първия енергоблок на АЕЦ "Аккую" е планирана за 2023 г.