Капацитетът на електропроизводството трябва да се повиши, заяви премиерът Кирил Петков по време на участието си в парламентарния блицконтрол. Правителството ще направи анализ за развитието на енергийния сектор, подчерта той и увери, че това ще стане съгласно клаузите на коалиционното споразумение, както и при отчитане на националните интереси на страна.

"Ще направим целия анализ заедно, за да имаме една енергийна система, която ще бъде конкурентоспособна", отбеляза Кирил Петков. Като голямо предимство министър-председателят отбеляза факта, че страната ни има атомна електроцентрала.

Премиерът изтъкна и необходимостта от развитието в използването на геотермалната енергия, която определи като "българско богатство", което до този момент не сме използвали. В отговор на въпрос на Драгомир Стойнев от БСП Петков отговори: "Имаме минерални извори навсякъде из България, представете си, ако можем да генерираме чисто българска енергия - базова мощност. В Турция за последните години са изградили 1,6 гигавата."

Министърът на финансите Асен Василев пък в отговор на въпрос от Жечо Станков (ГЕРБ), заяви, че в близките 4 години могат да бъдат изградени 400 мегавата геотермални мощности.

Финансовият министър залага и на проекти за съхранение на електроенергия в акумулатрони батерии с капацитет от 12 гигаватчаса. Този капацитет е два-пъти по голям от този на ПАВЕЦ Чаира, аргументира се Василев. Тези батерии ще бъдат разположени близо до консуматорите на електроенергия. Освен това, много вероятно е да се  произвеждат в България, защо не в Маришкия басейн, за да се използват терените и работната ръка, отбеляза финансовият министър. Финансиране за такъв завод ще се получи по фондът за справедлив преход. 

Тази комбинация от генериращи мощности ще спомогне да намалим зависимостта на въглища и да постигнем заложените цели. Всичко това без да се налага ударно затваряне на мините в комплекса.

За шока в цените

По-рано министърът на енергетиката Александър Николов заяви, че размерът на компенсациите за електроенергия за декември спрямо ноември е по-широк. Министерството ще направи всичко възможно да бъде така и за януари спрямо декември, увери министърът в предаването "Тази сутрин" по БТВ. Тъй като най-вероятно средната цена на тока за бизнеса за януари ще е по-висока и съответно компенсацията ще е по-голяма, за да има поносимост и предвидимост както за гражданите, така и за бизнеса, мотивира се Николов. Освен това се търси механизъм да се компенсират разходите за електроенергия на държавните ВиК дружества, за да не се повишава цената на водата, съобщи енергийният министър.

Износът на електроенергия няма как да бъде ограничен, защото ползите от единния европейски пазар са много по-големи, изтъкна Николов, като добави, че шокът в цените на тока е временен. В момента България балансира със своите базови мощности региона. Цената на електроенергия в страната ни е близо до най-конкурентната, а на регионално ниво е сравнима със съседните страни.

След като действието на мораториума върху цените на тока, парното и водата приключи, няма да има шоково увеличение, защото всички компенсаторни инструменти олекотяват текущо натрупания натиск и дефицит, коментира енергийният министър. "Мисля, че има инструменти, с които да се справим", увери Николов.