Проект в Корнуол, един от най-бедните райони на Англия, за изграждане на нова геотермална централа, която ще произвежда електричество, топлина и вероятно ще добива и литий. Освен да стимулира местната икономика, другата важна цел на проекта е да възстанови работни места. Корнуол е един от малкото окръзи в Обединеното кралство, което преди Брекзит е отговаряло на условията за подкрепа от социалния фонд на ЕС.

Разположен над запасите от калай и мед, регионът има дълга история на добив, която беше постепенно премахната през ХХ век. Проектът United Downs е надградил именно тази история, като се инвестират 1.5 милиона британски лири.

"Минният отрасъл в Корнуол има голяма история. Хората бяха запознати с концепцията, че скалите са служили за добив в миналото", казва пред Euractiv д-р Райън Лоу, управляващ директор на Geothermal Engineering Ltd, която стартира проекта. "Миньорите помнят горещината в мините, така че имаше история, която да помогне за планирането на проекта и той да стане жизнеспособен", допълни той.

Площадката, която се надява да бъде въведена в експлоатация през 2021 г., ще произвежда топлина и 1-3 мегавата (MW) електрически капацитет от два кладенеца, единият е дълбок 2393 метра, а другият - 5275 метра.

Сондажите ще бъдат вертикални, като в най-дълбоката си част ще се извиват, за да пресекат разлом, където гранитът дава на района висок геотермален градиент - тоест по-висока температура.

Първата геотермална централа в Обединеното кралство

Корнуол беше логичният избор за първата британска геотермална централа. Той има най-високия геотермален градиент в Обединеното кралство и регионът разполага с огромно количество данни от предишни геоложки проучвания, проведени за минната индустрия.

Една трета от електроенергията в региона вече идва от възобновяеми енергийни източници, като местната власт има за цел да разчита напълно на възобновяемите енергийни източници до 2030 г.

Стартирал през 2008 г., проектът United Downs беше изправен пред няколко години разрешителни, набиране на средства и сондажи. Като първата геотермална централа във Великобритания, всичко трябваше да се направи от нулата. Лоу каза, че това включва обучение на местния съвет и регулаторните органи относно това, което цели проекта.

"Това е нещо ново. Хората чувстват, че правите нещо друго, че не казвате истината, а тайно правите нефтен проект или фракинг. Но след като компанията подаде молба за разрешително през 2009 г., повечето местни хора и Съветът в крайна сметка са подкрепили проекта, каза Лоу.

3e-news.net