България трябва да внимава с геотермалните води, да ги управлява комплексно и да не е за сметка на балнеологията. Препоръката е на проф. Павел Пенчев, председател на Българска асоциация по подземни води, по повод на промените в Плана за възстановяване и устойчивост и предложението на президента Румен Радев за изграждане на два геотермални центъра в Западна България и Софийското поле.

Планът се преразглежда в момента и според специалисти тази идея е много добра реформа за в бъдеще, но с приоритет са проекти, които могат да се реализират веднага и да водят до бързо икономическо възстановяване каквито са основните идеи на Плана за възстановяване.

"Толкова проучвания са направени, толкова приказки са изречени. Това може да се случи на различни места, където има ресурси. В района на Казичене и Равно поле са правени толкова проучвания през 80-те години. Имаше работещи оранжерии и други, но всичко се разруши. Нямаме някакво развитие оттогава", коментира проф. Пенчев пред 3е-news.net и добави, че всяко ново нещо много често е добре забравено старо.

Ученият обясни, че в Източна България също има много находища, както и по поречието на Струма, Костенски минерални бани. "С пилотни проекти изграждането на геотермални центрове едва ли ще се случи скоро", смята специалистът и припомни, че в Министерството на земеделието има програма за използване на геотермалните води. "Само преди 4-5 години в Министерството на икономиката правихме голям доклад- Стратегически инвестиционен план за използване на нискотемпературни геотермални води - точно за възможностите и перспективите. "Ние сме царе на стратегии и тактики. Някой да му е обърнал внимание от август 2015 година насам," попита реторично проф. Пенчев.

На въпроса дали прекаленото им използване и само за геотермална енергия ще доведе до намаляване на тези ресурси, Пенчев отговори положително. "Затова сме ние специалистите да кажем в какви граници могат да се използват устойчиво, да се запазват ресурсите. Това са Елешница, Джебел, Ерма, Симитли, Сандански, Добринище, Елешница, Хасковски минерални бани, Рупите, Марикостиново, Левурово, Котово, Спатово, Огняново, цял куп находища, които могат да се използват".

На уточняващ въпрос кои трябва да са двата пилотни проекта, на които да се заложи, които да се използват за геотермална енергия, проф. Панчев отговори: "Ако е толкова лесно да се каже, ще ви кажа, но това е конкретна специализирана задача и трябва ясно да са посочени критериите, по които да се оцени."

Температурите на нашите геотермални източници са около 50 градуса

"Не забравяйте и нещо друго. Нашите води са ниско температурни. Температурите на нашите геотермални източници са под 50 градуса на 70 процента от местата", обясни специалистът.

По неговите думи, това са минерални води или са термални и минерални, които се използват преди всичко за балнеология, за спорт, за рекреация. "Ако започнем да ги използваме само за добив за геотермална енергия ще унищожим другото ползване, което е много по-добро и по-целесъобразно", препоръча проф. Пенчев.

"Не водите във Велинград да ползваме, за да топлим нещо и после да ги изхвърляме, а да има комплексно ползване. Ако говорим изцяло за геотермална енергия, би трябвало да използваме такива води, които по същество са с високи вредни компоненти в тях, не са подходящи за баленология и бутилиране, а са подходящи единствено за енергоносител", обясни още специалистът.

Да внимаваме да не отворим кутията на Пандора

"Такива води имаме в Северна България, Видинско, които обаче ако ги извадим на земната повърхност, отнемем им топлинната енергия, трябва да видим какво ще ги правим после. Ние сме отворили кутията на Пандора, да извадим тези води с вредни компоненти в тях и вече трябва да видим къде ги заустваме, къде ги изпускаме, как ще ги пречистваме, ще ги върнем ли обратно. Това са много сложни въпроси", допълни проф. Пенчев.

Минералната вода е преди всичко минерална заради особения химическия състав и балнеологични свойства, тя може да бъде както студена до 20 градуса, така и топла до температура над 45 градуса. Термалните води по принцип са с повишена температура над 25 градуса и могат да се ползват за различни цели. Нашите източници отговарят на двата критерия- минерални и геотермални води. Тук идва голямата тънкост да се използват комплексно.

От находище Велинград като вземеш водата и я използваш за басейни, хотели и съоръжения за балнеолечение. Нейната температура става много по-ниска. Комплексното ползване е свързано примерно предварително да се отнеме част от темепратурата, за да стане подходяща за балнеология и след като сме вече отработили, да се използва.

"Само че за геотермален център нямаме такива възможности, който иска такива води да ходи в Турция. Трябва да сме много щастливи, защото там тези територии са свързани с тектонски зони, които причиняват земетресения", коментира проф. Павел Пенчев.

3e-news.net