Коментари - Впрягат в системата българско богатство - геотермалната енергия, и батериите | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

От 10 кладенеца вода донесохте, само и само да не строите АЕЦ Белене! За толкова години, хората са разбрали, че най-евтина е атомната електроенергия. Япония е страна с постоянни земетресебия, а Чернобил на практика е взривен от комунистически тъпанар. Досега да сте построили 5 електроцентрали, а не Бойко да ми предплаща самолети, щото на Цецо щерката рябва да работи в САЩ.

първо отдавна изворите са частни, второ това е стара технология неприложима навсякъде , трябва голям дебит на вода под налягане , до 5 км правят сонди , обаче като при шистовия газ терена става нестабилен , срутвания , земетресения .Във Франция са дали милярди евро за оправяне последствията на такава централа като се получили зем

И сега е време да включим науката в прогреса. И да не се изказват лаици.

От Овча купел някой частни я гушна. А водата, която изтича в центъра на софия изтича в канализацията. Зная, че технологиите сега дават добри възможности за използването на Топла вода от изворите.

Глупости

Ако сложим по едно динамо на ченето на всеки политик, можем да изнасяме ток за цял свят.

Пак приказки, сега не били вятърни мелници ами и минерални бани, мале мила. И батерии да съхраняват енергията, дето я нямат. И да, батериите стареят много бързо в тоя контекст, за колите стареенето им е съпоставимо със стареенето на самата кола та как да е, но такъв огромен блок батерии който ще трябва да се прави наново след 5, най-много 10 години е тотална глупост. Единственият познат ни източник на енергия без пушеци е ядреният разпад (до синтеза има 10 години, все така е от 1950-а насам някъде). Нека се попипат още малко с Белене Мелене и каквато ще да е нова ядрена мощност която може да спаси и успокои положението и катастрофата е неминуема. Може би вече е.

прилича на " прочутото българско трудолюбие "

Технологиите напреднала и е възможно изгодно да се използват горещите извори.

А бе то ясно ,че всички сме за промяна и гербаджиите разгониха фамилията на всичко, но до момента новата власт е тотал щета. Силно съм разочарован от общите им приказки, анализи, оценки..алабалистика пълна.

това са пълни глупости за жалост.

Няма ли кой да им обясни на тез мишоци, че от Павеца няма по-добри акомулатори на енергия.

Има -батериите. Батерии с площа на ПАВЕЦа съхраняват до 10 пъти повече енергия.

Да, ама..... цената... па Грета нещо и за екологията при произв и рецикл на толкоз батерии сигурно би казала нещо. Всъщност литиевата батерия е с най-високо кпд от всички възможни системи за съхранение на енергия. Но, плътноста на енергията е ниска, и всички батерии са си мръсна химия и много пари (за екологията пак Грета). Изобщо законите на физиката не позволяват лесно съхранение на енергия. Всеки опит да се съхрани енергия под някаква форма води до РАЗХОД на много енергия под една или друга форма.

КИРЧО и Кокорчо трябва да знаят че ГОРЕЩИТЕ МИНЕРАЛНИ води на България трябва да се развиват за балнео СПА Туризъм като ще носят много повече икиномическа и здравна помощ от колкото за отопление Давам пример СОФИЙСКАТА баня в центъра на София ,банята в Овча купел и Бургаски минерални бани Отваряне за СПАпроцедури на трите бани може да донесе ОГРОМЕН икономически потенциал /справка Будапеща ,Букрещ и чешкия курорт Карло Вивари/ Време е НЕкадърните ГЕРБ кметове да бъдат избутани изхвърлен в страни и да се ДАДЕ СТАРТ УП на развитието на Термалните СПА възможности Бургаски минерални бани НЕработят защото там местния ГЕРБ дербей зам.кмет по Финанси Красимир Стойчев държи кариера за добив на инертни материали -чакъл за крадливи ГЕРБерски магистрали Бургаските Минерални бани са известни с ЛЕКОВИТАТА от древността гореща вода където са къпали римски императори и турски султани а сега крадливи алчни гербери САБОТИРАТ този ДАР на Природата в ущърб на бг граждани и селяни

ГЕРБ,ГЕРБ, само това повтаряте, а БКП то какви спа направи и ВиК, че всички кенефи на село са в ями и в двора!!???

Явно си мислят, че 12 Гигавата е нещо като 12 Гигабайта... Всъщност, капацитетът на батериите се измерва в Гигават/час , иначе няма особен смисъл. Поне да бяха проверили колко струва батерия с капацитет 1kWh и да умножат , та да се шокират малко. А после идва и шокът с цената на инверторите и зарядните. После умножаваме КПД на батерията с КПД на инвертора и КПД на зарядното и КПД на самата батерия.....и сме дотам. Грубо изчислено - такава батерия може да е с близка цена до атомна централа.

Контейнер Тесла Мегапак 3 МВтч с инверторите и батериите струва 1 милион долара. 12 ГВтч струват 4 милиарда долара, колкото половин реактор 1000 МВт. Спокойно могат да осигуряват пиково потребление от 4 часа дневно с 3000 МВт. В момента имаме 2000 МВт фотоволтаицикоито правят по около 600 МВт за над 6 часа дневно или около . Ако имаме 10 000 МВт фотоволтаици можем да пълним батерията за вечерните 3-4 часа пиково потребление и да ползваме още поне 2000 МВт през деня, когато е по-голямо потреблението. Без да смятаме ВЕЦ и ВяЕЦ имаме 2100 АЕЦ + 2000 ФЕЦ или към 4100 МВт дневна, 5100 МВт пиково за 4 часа и 2100 МВт нощно потребление. За всичко това трябват около 100 хиляди кв.м фотоволтаични панели или 0,1 кв.км панели. а ако включим и ВЕЦ и ПАВЕЦ и ВяЕЦ и още толкова панели може и 100% да минем на ВЕИ. 1 милион климатици спестяват от 2 до 4 кВтч или средно 2,5 кВт на климатик или 2500 МВтл Осветлението с лед спестява 500МВт, изолацията на сградите спестява около 1000 МВт. Т.е. от спестени разходи чрез зелени технологии пестиме 4000 МВт мощности. А има още много да се прави в тази насока. Без зелените технологии и енергийна ефективност трябваше сега да пускаме мощности по 10-11 000 Мвт. Та не си мислете че зелените технологии са въздух под налягане. Просто вакуум с обратно налягане изпитват тиквите ви. Трудно е. Не става със щракване на пръстите, но пътя е натам и е НЕИЗБЕЖЕН.

Да, но. Като правим сметката за цената на батерията Мега_ненамсикво. 1) Хубаво е да добавим и цената на соларктие и перките (още толкоз). 2) След 10-15г ще трявба да платиш още 1-2млрд за рециклиране (АКО изобщо намериш някой да свърши това за такива дребни пари). 3)Ако 2 дни няма вятър и слънце? Кво праивме с батерията? Гледаме си я, като удоволствие за 4млрд? ------- А рекаторчето ше си бачка и 50г, стабилно и без да се молиш за вятър.

Като прочетох/ до някъде / написаното, реших ,че тези хора не са от Харвард а от силициевата долина

ПАВЕЦ-а работи и ще работи десетилетия. А батериите се сменят на 5-10 години, поне сегашните технологии...

Сегашните технологии гарантират 10 000 пълни цикъла заряд-разряд на батериите, което е .... 30 години.

Някой им мъти главите на тези нашите момчета. Те на свой ред залъгват електората, че са компетентни и ще направят промяна в енергетиката. Дотук единствено цената на въглеродните емисии е предизикала ефективна промяна в енергетиката.

Супер, добра идея! А защо нищо не се говори напоследък за разработките, на БАН мисля, че бяха, за използване на сероводорода от Черно море за добив на енергия?

Ми то кво са милиарди м3 СЕРОВОДОРОД и МЕТАН със запаси за 360 год напред Интересно ЕРДОГАН намери ГАЗ и разработва на метри от бг и румънски териториални води А БОКО Тиквата тоя мазен турски ибрикчия каза че ''НЯМА ГАЗ в Черноморски БГ води'' Струва ми се че наш БОКО за пореден път е ПОДАРИЛ на Турчалята изгодни проекти в ущърб на всички бг граждани