Сърбия усилва охраната на своя участък от газопровода "Турски поток" след предупреждението на Владимир Путин за вероятност от диверсия на съоръжението. За това съобщи сръбският президент Александър Вучич в понеделник, информира "Известия".

"Президентът Путин каза, че някой е опитал да унищожи "Турски поток" и да прекъсне доставките на газ. Ако това се беше случило, не зная какво щяхме да правим. Това означава, че нямаше да имаме електричество, нямаше да имаме газ, нищо нямаше да имаме, независимо от големите ни запаси. Разговарях с Агенцията по сигурност. Ще говоря и с полицията, за да се вдигнат вертолети и да защитават газопровода от потенциални диверсии. Страхувам се, че това се случва в Черно море, а не при нас, но това е, което ние можем да направим", каза Вучич пред журналисти.

Вучич възнамерява да потърси допълнителна информация от руската страна за опита за диверсия на "Турски поток", а така също и да помоли за допълнителна защита по цялата дължина на газопровода.

По-рано днес Путин каза, че Украйна е опитала да осъществи десетки терористични актове, в това число и да взриви газопровода "Турски поток". По думите му има обективни данни за това, в това число и от показанията на задържани извършители.

Междувременно стана ясно, че Швеция е отказала да предаде на Русия резултатите от разследването на взривовете на газопроводите "Северен поток" 1 и 2, съобщи премиерката Магдалена Андерсон. "В Швеция нашите предварителни разследвания носят конфиденциален характер и това, разбира се, се отнася и за този случай", каза тя, цитирана от "Ройтерс". Москва настояваше да се проведе международно разследване на причините за взривовете на 26 септември.

Унгария и Сърбия пък се договориха за строителството на нефтопровод на унгарска територия, за да избегне сръбската страна санкциите заради войната в Украйна.

Така Сърбия ще може да получава руски нефт от марката Urals по нефтопровода "Дружба". За това съобщи в Туитър представителят на унгарското правителство Золтан Ковач, съобщава украинското издание "Политика".

"Александър Вучич и Виктор Орбан съгласуваха строителството на нефтопровода в Унгария. Новият нефтопровод ще бъде съединен с нефтопровода "Дружба" и ще позволи Сърбия да получава повече нефт от марката Urals", написа Ковач.

Преди два дни сръбският президент Александър Вучич обяви в обръщение пред нацията, че неговата страна ще построи петролопровод с дължина 128 километра, за да може да се свърже с нефтопровода в Унгария, предадоха сръбските медии. През следващите шест години ще инвестираме 12 милиарда динара (около 100 милиона евро) в енергийната инфраструктура, посочи сръбският лидер.

Съоръжението е с начална точка в Нови Сад и достига до Унгария, за да се свърже с унгарския петролопровод (част от нефтопровода "Дружба"), посочи Вучич, като добави, че строителството ще започне в най-скоро време.

Строителството на петролопровода е единствената възможност за Сърбия да получава руски нефт, заобикаляйки санкциите на ЕС. Необходимостта от това се появи, когато доставките за Сърбия от Хърватия попаднаха под ограничителните мерки на ЕС. Санкциите започват да действат от ноември 2022 г., а нефтът по "Дружба" не попада под ограниченията на Брюксел.