Министрите на енергетиката и петрола на страните от групата ОПЕК+ постигнаха съгласие за намаляване на производството на петрол с два милиона барела дневно. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на три източника.

На срещата във Виена в днес ОПЕК+ се споразумя за най-голямото съкращаване на производството на петрол след пандемията COVID през 2020 г., ограничавайки предлагането на и без това свития пазар въпреки натиска от страна на САЩ и други страни да увеличат добива.

На този фон цената на петрола сорт Брент на Лондонската фондова борса започна да се покачва, като надхвърли 93 долара за барел.

Както пише Блумбърг, участниците в разширената среща на членовете на ОПЕК и други производители, която се проведе във Виена на 5 октомври, обсъдиха други варианти за намаляване на производството на петрол - с един милион и 1,5 милиона барела дневно, но в крайна сметка се съгласиха на максималното намаление.

Източници на Си Ен Ен твърдят, че САЩ са възприели перспективата за намаляване на производството на петрол като "пълна катастрофа" и са се опитали да разубедят съюзниците си в Близкия изток да гласуват за намаляване на производството. Според анализатори на "Файненшъл таймс" съкращаването на производството, което би допринесло за скок в цените на петрола, би предизвикало ответни мерки от страна на САЩ, които искат да ограничат приходите на Русия от петрол по време на войната.

Съкращението може да стимулира възстановяването на цените на петрола, които спаднаха до около 90 долара от 120 долара преди три месеца заради опасенията от глобална икономическа рецесия, повишаването на лихвените проценти в САЩ и по-силния долар.

"По-високите цени на петрола, ако са обусловени от значителни съкращения на производството, вероятно ще раздразнят администрацията на Байдън преди междинните избори в САЩ", казват анализаторите на Citi.

"Възможно е да има по-нататъшни политически реакции от страна на САЩ, включително допълнително освобождаване на стратегически запаси, заедно с някои непредвидени обстоятелства, включително по-нататъшно насърчаване на законопроекта на NOPEC", заявиха от Citi, визирайки американския антитръстов законопроект срещу ОПЕК.

От JPMorgan също заявиха, че очакват Вашингтон да предприеме контрамерки, като освободи повече петролни запаси.

Саудитска Арабия и други членове на ОПЕК+, която обединява Организацията на страните износителки на петрол и други производители, включително Русия, заявиха, че се стремят да предотвратят колебанията, а не да се насочат към определена цена на петрола.

Западът обвини Русия, че използва енергоносителите като оръжие, създавайки криза в Европа, която може да доведе до нормиране на потреблението на газ и електроенергия тази зима.

Част от причините, поради които Вашингтон иска по-ниски цени на петрола, е да лиши Москва от приходи от петрол, докато Саудитска Арабия не осъди действията на Москва.

Отношенията между кралството и администрацията на Байдън, който пътува до Рияд тази година, но не успя да постигне твърди ангажименти за сътрудничество в областта на енергетиката, са обтегнати.

"Решението е техническо, а не политическо", заяви министърът на енергетиката на Обединените арабски емирства Сухаил ал-Мазруи пред репортери преди срещата.

"Няма да използваме ОПЕК+ като политическа организация", каза той, като добави, че опасенията от глобална рецесия ще бъдат една от основните теми.

Руският вицепремиер Александър Новак, който миналата седмица беше включен в списъка на САЩ със специално определени граждани за санкции, също пътува до Виена, за да участва в срещите. Новак не е обект на санкции от страна на ЕС, припомня Ройтерс.