Спукана тръба в Новосибирск, където термометрите показват до -25 градуса по Целзий, предизвика впечатляващ гейзер от вода и пара, остави жителите без отопление. Това е поредната авария в дългата поредица, продължаваща в Русия тази зима, съобщава Франс прес.

През последните седмици много региони в страната бяха сполетени от същата съдба, като остарялата им инфраструктура спря да работи поради жестоките студове.

Ситуацията е неловка за властите в навечерието на президентските избори през март, въпреки че преизбирането на Владимир Путин не подлежи на съмнение, отбелязва АФП.

Според местната електрическа компания в Новосибирск днес е било изключено отоплението на повече от 150 сгради. Няколко дни по-рано други прекъсвания на електрозахранването засегнаха болница и около стотина жилища в града.

В началото на януари близо до Москва останаха без отопление половината от около 350 000 жители на Подолск. Възмутени жители се събрали на градския площад, за да поискат възстановяването на услугите, показва видеоклип, публикуван от "Телеграм" канала "Осторожно Москва".

"Разбирам справедливото възмущение на жителите", призна в социалните мрежи кметът Григорий Артамонов.

Проблемите с отоплението са особено чувствителен въпрос в Русия, където в някои региони зимата продължава девет месеца. Поради липсата на инвестиции в инфраструктурата топлофикационните тръби често са стари и разрушени.

След енергийната реформа през 2008 г. отоплението в големите градове е отговорност на големите компании. Но в по-малките градове тази задача все още е възложена на местните власти, които не разполагат с необходимите ресурси. Модернизирането на тази огромна система би било изключително скъпо, особено в момент, когато Русия отделя големи ресурси за настъплението си в Украйна.

Руският вицепремиер Марат Хуснулин заяви тази седмица, че модернизацията на системата ще струва около 50 милиарда долара.