Икономическите санкции са най-голямото главоболие за руския бизнес елит от началото на войната в Украйна, но двата удара с дронове в сърцето на финансовия район на Москва принудиха компаниите да се замислят за безопасността на своите служители, отбеляза Ройтерс (Reuters).

Експлозия рано в неделя разтърси бизнес района Москва-Сити, на няколко мили западно от Кремъл, където са разположени няколко небостъргача. Беше ударен офис на министерството на цифровизацията. Руското министерство на отбраната заяви, че е осуетена украинска атака с дрон, втора за седмица.

Рано тази сутрин вражески дрон се вряза в същата стъклена кула в квартала с небостъргачи. Според кмета на Москва Сергей Собянин са унищожени 150 квадратни метра от стъклената фасада.

Снимка: AP/БТА

Няма пострадали хора и при двата инцидента, нанесени са само незначителни материални щети, но подобни атаки са неудобни за властите, които заявиха на обществеността, че Русия напълно контролира "специалната военна операция" в Украйна.

След първата атака технологичният гигант "Яндекс" (Yandex), чиито офиси са разпръснати из руската столица, включително в Москва-Сити, помоли персонала да напусне офисите нощно време, когато досега са били нанесени ударите в руската столица.

"Като се има предвид ситуацията, ви молим да не сте в офиса през нощта (от 01 до 6 часа сутринта)", се казва в съобщение на Yandex до служителите. "Ограничението важи за всички московски офиси. Внимавайте!"

Yandex, която подобно на много технологични компании има сравнително гъвкаво работно време, отхвърли искането на Reuters за коментар.

Изглед към Москва-Сити, вижда се поражението в сградата в центъра

Снимка: AP/БТА

Много компании в Русия продължават да работят в режим, разделен между дома и офиса, след локдауните, наложени от пандемията от коронавирус.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи в понеделник украинските атаки срещу Москва и други руски цели като "актове на отчаяние" и че Русия предприема всички възможни мерки за защита.

Днес Песков заяви, че е отговорност на руското министерство на отбраната е да гарантира, че Москва е защитена.

Киев обикновено не поема отговорност за подобни удари на руска територия, не пое отговорност и за атаката от неделя, въпреки че президентът Володимир Зеленски каза, че войната "постепенно се връща на територията на Русия - в нейните символични центрове".

Снимка: AP/БТА

Днес експертът Иван Ступак, който дълги години е работил за разузнавателната служба на страната, заяви, че руската отбранителна система не може да отблъсне подобни атаки, цитират думите му ДПА и БТА.

"Нападенията срещу сградата (в) "Москва сити" се смятат за изключително болезнени за Кремъл, защото това показва неспособността да се защити сърцето на столицата", каза той по украинската държавна телевизия.

Обектите са прелетели незабелязано, имали са много конкретни цели и са поразили прозорци, заяви Ступак.

За неделния удар по офиса министерството на цифровизацията, Ступак каза, че е направено безупречно - право в "слабото място" на системата на руския президент Владимир Путин.

Два дрона достигнаха Кремъл през май, но други атаки бяха насочени към сгради близо до министерството на отбраната на река Москва и столичното предградие Рубльовка, където живее голяма част от руския политически, бизнес и културен елит.

Снимка: AP/БТА

"Наистина страшно": ето реакцията на служители

Ройтерс разговаря с няколко души, пожелали анонимност, за да прецени реакцията на бизнес общността към първата атака, като някои изразиха страх и загриженост, докато други останаха невъзмутими.

"Мога да кажа от моя гледна точка, разбира се, че стана по-тревожно за мен и колегите ми", каза служител, който работи в Москва-Сити. "Някъде в дъното на съзнанието ми винаги стоеше, че Сити може да бъде една от целите."

Друг служител в компания с офис в небостъргач каза, че се чувства на работа "странно", но персоналът не е излязъл да работи дистанционно.

Трети, който работи в банков офис, каза, че на повечето служители е казано да работят от вкъщи.

Снимка: AP/БТА

 

Някои заявиха, че работата продължава нормално и че всичко е спокойно.

Според специалист по финансови услуги атаката няма да възпре хората да отидат в Москва-Сити.

Вижте още снимки от пораженията след атаките в московското Сити >>

Снимките показват поразени стъклени панели от висока сграда, стъклени отломки и документи по тротоара.

Служител в голяма руска компания смята атаката за "наистина страшно" предупреждение.

"Никой не е в безопасност, сега се страхувам."