Расте натискът за установяване на някаква форма за общностно укротяване на енергийните цени, растежът на които увеличава инфлацията. Всяка страна от ЕС прилага собствен арсенал от мерки, като намалява такси, понижава или задържа цени, насочва помощи. България например замрази цените на топлоенергията за бита, Франция - на цените на газа за бита, а Румъния постави таван. Някои пък намалиха или махнаха ДДС за енергията.

Но от кризата са засегнати всички европейски икономики. И редица държави вече предлагат решение да се вземе на ниво Европейски съюз, например за горен праг на цената на природния газ или пък на електроенергията. Но все още сякаш преобладава мнението, че подобни мерки ще представляват намеса на пазара.

Италия, Испания, Гърция и Португалия настояха днес за спешни мерки на Европейския съюз срещу увеличението на цените на енергията, от което страдат гражданите и предприятията, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Днешната среща послужи да определим общ подход преди Европейския съвет идната седмица. Искаме да накараме Европейската комисия и другите страни членки да приемат важни мерки за защита на всички държави в област, решаваща за нашето бъдеще", заяви италианският премиер Марио Драги след среща със своите колеги от Южна Европа, провела се в Рим.

По думите му, съвместно складиране на газ би позволило страните да се предпазват взаимно. Съвместно закупуване би позволило на общността да има по-силно влияние в преговорите с доставчиците, допълни той.

Испанският премиер Педро Санчес подчерта, че не може да се чака и ден повече след Европейския съвет на 25 март. Той допълни, че всяка страна поема своята роля в борбата с ефектите от кризата, но единствено обединени те могат да постигнат нещо и това трябва да стане спешно заради кризата.

Португалският му колега Антониу Коща припомни, че енергията има стратегически измерения. Според него най-важното е да се контролират цените на газа.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, който участваше онлайн в срещата, тъй като е с положителен тест за коронавирус, изрази убеждението, че нита една страна не може сама да се изправи напълно ефикасно срещу такава криза.

В четвъртък, 17 март, се разбра, че Испания и Португалия ще представят на своите партньори от ЕС съвместно предложение за ограничаване на цената на електроенергията на пазара на едро до 180 евро на мегаватчас при настояща цена от над 230 евро (ден напред).

Франция от своя страна в петък предложи на другите страни от Европейския съюз да въведат съвместно таван за цените на газа, за да се борят с рязкото поскъпване на синьото гориво. 

"Ние не произвеждаме газ, така че единственото, което можем да планираме и което ние предложиха. . .е 27-те да определят таван за цените на газа", заяви френският министър на икономиката Брюно Льо Мер, цитиран от Франс прес.

По време на изслушване пред комисиите по финанси и икономически въпроси в Националното събрание министърът отбеляза, че според него може да се преговаря с тримата доставчици - Русия, Норвегия и Алжир - за обща цена за 27-те, която да бъде с горен праг. Така ще се определи максимална цена на компаниите производителки, цитирайки конкретно руската "Газпром" и алжирската "Сонатрак" (Sonatrach). Министърът обаче призна, че на този етап предложението не е получило единодушно добър прием от страна на другите страни членки на ЕС. По думите му, това би било намеса на пазара, което влиза в противоречие с разбиранията на някои от европейските партньори.

Още в началото на март Льо Мер призова за колективно европейско решение, споменавайки съвместни групови покупки, за да се сформира единен блок и да се издействат по-ниски цени. Очаква се дискусиите да продължат онлайн до предстоящата среща на върха на ЕС на 24 и 25 март.

От есента на 2021 г. Франция е замразила цената на газа, продаван на френските домакинства. Правителството компенсира разликата за доставчиците, които продължават да се снабдяват от пазарите, където газовите котировки буквално хвръкнаха през последните няколко месеца. Първоначално мярката трябваше да струва 1,2 милиарда евро на държавата, но Брюно Льо Мер вече я оценява на 6,4 милиарда евро.

Други европейски страни като Белгия и Нидерландия понижиха ДДС за енергията, докато Полша изцяло премахна този налог за газа. Германия предпочете да предоставя помощи за отопление на домакинствата в тежко положение.

Румънското правителство пък одобри извънредно постановление за поставяне на таван на цените на електроенергията и газа за срок от една година както за битовите потребители, така и за индустриалните. Това съобщи във Фейсбук ресорният министър Вирджил Попеску, цитиран от Аджерпрес и БТА.

"Румънците ще имат подкрепа от правителството за плащането на фактурите за енергия за още цяла една година! От новите мерки, които влизат в сила от 1 април, за електроенергията ще се възползват 8 милиона домакинства, а за природния газ - всички свързани с мрежата домакинства, независимо от потреблението", посочи министърът на енергетиката.

Цената на електроенергията ще бъде до 0,68 леи за киловатчаса (еврото се разменя за 4,95 леи) с включено ДДС за битовите потребители, чието средно месечно потребление през 2021 г. е било до 100 киловатчаса. Битовите потребители, чието средно месечно потребление през 2021 г. е било между 100 и 300 киловатчаса, ще плащат до 0,8 леи на киловатчас.

Цената на газа ще бъде до 0,31 леи на киловатчас с включено ДДС.

За небитовите потребители цената на електроенергията ще бъде до 1 лея на киловатчас с ДДС, а на газа - до 0,37 леи на киловатчас с ДДС за годишно потребление на газ през 2021 г. до 50 000 киловатчаса, както и за производителите на топлоенергия, предназначена на други клиенти.