Властите на Испания и Португалия планират да представят на своите партньори от ЕС съвместно предложение за ограничаване на цената на електроенергията на пазара на едро. Това заяви Тереза ​​Рибера, вицепремиер, министър на екологичния преход и демографските предизвикателства на Испания в четвъртък в интервю за радиостанцията Onda Cero, на което се позова ТАСС.

Говорим за ограничение от 180 евро на мегаватчас. "Нашите възгледи съвпадат в много отношения с Португалия", уточни заместник-ръководителят на испанското правителство. "180 евро е референтен показател, който вече съществуваше като максимална граница докато през 2019 г. (европейска) директива ни забрани да поддържаме ограничения за тези оферти, които електроенергийните компании правят, когато навлизат на пазара на едро." Рибера добави: "Едва ли има съмнение, че това трябва да бъде максималният лимит, който можем да приемем на нашия пазар".

"Ако Европа не се съобрази с тези мерки, това ще ни принуди да вземем решения за защита на националния интерес", добави тя. "Испанското общество не може да чака."

Преди това цените на електроенергията в Испания достигнаха рекордни нива. По-специално, в сряда цената на пазара на едро надхвърли 263 евро за мегаватчас.

В сряда властите обещаха, че ще намалят цените на бензина, електричеството и газа в кралството в близко бъдеще. По-рано премиерът Педро Санчес обвини ръководството на на Русия за повишаването на инфлацията и цените на електроенергията в Испания. От своя страна основната опозиционна Испанска народна партия изрази мнение, че правителството използва ситуацията около Украйна, за да оправдае своите неуспехи.

Спот цената на електроенергията за 18 март в Испания и Португалия е еднаква - 232,28 евро за мегават. максималната надхвърля 290,19 евро за мегават.

Какви са цените на електроенергийните борси на 17 март 

Румънската енергийна борса OPCOM затвори сегмента "Ден напред" при цена от 240,93 евро/мвтч., съобщи 3eNews

На гръцката енергийна борса HENEX средната цена за 17 март ще бъде 255,16 евро/мвтч. Общият изтъргуван обем електроенергия е за 159,01 гвтч.

При унгарската енергийна борса HUPX цената на базовата енергия за 17 март е 248,62 евро/мвтч.

Базовата цена на електроенергията за 17 март на Словашката енергийна борса е 243,62 евро/мвтч.

На Чешката енергийна борса базовата цена ще бъде 237,23 евро/мвтч. Най-високата цена в Прага ще бъде в 20 ч и тя ще е 347,21 евро/мвтч.

На Австрийската енергийна борса цената за базова енергия за 17 март е 246,85 евро/мвтч. Пиковата цена ще достигне 271,26 евро/мвтч.

На Германската енергийна борса цената за базова енергия е 225,41 евро/мвтч на 17 март. Пиковата цена ще бъде 253,65 евро/мвтч.

Българската енергийна борса затвори на 16 март при цена за базова енергия от 469.53 лв. (240,13 евро) за MWh с ден за доставка 17 март 2022 г.