Директорът на сръбската газова компания "Сърбиягаз" (Srbijagas) Душан Баятович заяви днес, че въведената от България такса върху транзита на руски газ през нейна територия е политическо решение, а цената трябва да бъде платена от Сърбия и Унгария, предаде Танюг, цитирана от БТА. Според него това е дискриминационна мярка, която няма правна рамка, нарушени са всички правила на пазара и с мярката гражданите на Сърбия и Унгария трябва да пълнят българския бюджет.

Баятович направи този коментар при подписването на договора за изграждане на газопроводната мрежа в белградския квартал Нови Белград.

В петък, 13 октомври, България въведе такса от 20 лв. за мегаватчас за транзит на руски газ, доставен през нейна територия на трети страни. Към момента Унгария, както и Сърбия се снабдяват с руски газ по по газопровода "Балкански поток". Българският премиер Николай Денков коментира тази седмица, че България има право да налага такса върху вноса и транзита на руски газ.

Днес Баятович отбеляза, че Сърбия е в контакт с Унгария и България, както и че правителствата на Сърбия и Унгария са излезли със съвместно изявление, определяйки решението като "враждебен акт".

"Тук имаме две неща. Първото е, че това е някакъв вид наказание на Русия заради войната в Украйна, но интересното е, че не е прието от Европейската комисия, а този закон е приет от България. Второто нещо е, че това е някакъв вид насърчаване на втечнения газ (LNG) и това е абсолютно политическа мярка. Това е дискриминационна мярка на пазара и няма условие за въвеждането й", каза Баятович.

По думите му с тази дискриминационна мярка се наказват Сърбия, Унгария и вероятно част от потребителите в Австрия и Словакия. Баятович каза още, че засега цената на газа е под 300 евро на границата със Сърбия, а ако се добавят тези сто, които предлагат законът, цената на газа се вдига с 30 процента. Според него така възникват проблеми, като на първо място е въпросът кой ще плаща увеличението.

Сърбия смята, че мярката ще оскъпи газа с допълнителни 100 евро за 1000 куб. метра.

Баятович е на мнение, че става въпрос за политическа игра вероятно на САЩ и Европейската комисия, при която обаче се наказват европейски страни. Той съобщи, че се водят разговори, но не може да даде подробности и да определи какъв ще бъде изходът.

Вчера гръцкият вестник "Катимерини" отбеляза, че България е намерила странен начин да увеличи държавния си приход и да подпомогне собствените си потребители на природен газ и електричество.

Изданието се опира на български медии, според които от новата такса държавата очаква да получи допълнително приходи от 1,2 млрд. евро годишно. Тази сума ще дойде от таксите, наложени на страните, които получават руски газ от газопровода "Турски поток" през България, като например Гърция, пише гръцкият вестник.

"На практика домакинствата и предприятията в Гърция, Сърбия, Унгария, Австрия, Румъния и други страни от Югоизточна Европа ще бъдат натоварени с повишаване на цените на електричеството и природния газ, за да субсидират българските потребители", коментира "Катимерини".

Гърция внася между 3,5 и 6 млрд. куб. м природен газ на година през България. Допълнителните разходи за тези количества, свързани с налагането на новата такса, се оценяват на годишна база на около 360 млн. евро - сума, която ще бъде заплатена от гръцките потребители.

Въпреки че България не внася природен газ директно от Русия, тя остава важен маршрут за намалените количества, доставени от Русия за Европа през 2022 г. С необичаен ход в европейския контекст за свободно движение на стоки и услуги България реши да наложи тарифа, като увеличи разходите за енергия в редица южноевропейски страни в началото на зимния сезон и в момент, когато събитията в Близкия изток предизвикаха нова вълна от увеличения и нестабилност на енергийния пазар, коментира изданието.