Министърът на енергетиката Росен Христов очаква българската индустрия да се включи активно в задължителното пестене на ток в пиковите часове, обявено от Европейския съюз, съобщи БНТ. Към момента не се предвижда мярката да стане задължителна за домакинствата, каза още той.

Христов даде пресконференция пред медиите на летище София, заедно с еврокомисаря по енергетика Кадри Симсон и министрите на енергетиката на Румъния и Гърция, с които бе на заседание в Брюксел днес.

"В България предвиждахме мерки за намаляване на консумацията на ток в пиковите часове, отдавна е дискутирано, че трябва да се пристъпи към тези мерки. Смятаме да оптимизираме програмата, свързана с помагане с разликата в цените на тока, така че да обвържем тези помощи с резултати, свързани с намаляване на консумацията, което е добре и за цялата икономика", каза министърът.

"Очакваме индустрията да подкрепи мярката и да се включи активно, за домакинствата не сме предвиждали някакви задължителни мерки, така или иначе всеки би трябвало да се старае да бъде по-икономичен, особено в период на криза", каза още Христов.

Попитан дали се обсъжда засилване на охраната на енергийната ни система след течовете от "Северен поток", министърът отговори, че въпросът стои на масата и властите у нас ще проведат среща, за да направят оценка на ситуацията.

"Ще направим задължително проверка и оценка на готовността за охрана и ако трябва някъде да се предвиди засилване, то ще бъде направено. Сигурността на доставките е свързана с цялата енергийна сигурност на страната. очакваме анализ на службите дали това наистина е умишлен акт или някакъв вид авария (течовете от "Северен поток", бел. ред.) За момента повечето мнения клонят, че е умишлен акт."

На въпрос защо позицията България е за таван върху цените не само на руския газ, а и на всички останали доставки, Росен Христов отговори, че енергийното министерство се занимава с цени, а не със санкции: "Ако таванът е само върху руския газ, това няма да промени много общия пазар. С намалелите количества за Европа, където в момента руският газ представлява 10% от потреблението, това не би довело до съществено понижаване на цените, което нас ни интересува. Затова нашето предложение е мерките да са всеобхватни."

Кадри Симсон, еврокомисар по енергетиката заяви, че министрите са постигнали политическо съгласие за една много необходима стъпка по отношение на електроенергията.

"Ако успеем да намалим потреблението си в пиковите часове, тъй като в момента консумираната енергия не отговаря на търсенето, можем не само да намалим цените за потребителите, а също и да спестим газ. В момента това е горивото, което се ползва в пиковите часове. Освен това работим по обвързващ механизъм, чрез който страните членки да генерират доходи, за да подкрепят бизнесите си", каза тя.