Електроенергийната система е в много добро състояние в момента - има мощности, има възможности за балансиране. Това отговори от АЕЦ "Козлодуй" министър-председателят в оставка Николай Денков на журналистически въпрос по повод твърденията на изпълнителния директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев, че системата е разбалансирана, както и че все по-трудно се управлява, предаде БТА.

"С развитието на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), с това, че все още не работи помпено-акумулиращата водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) "Чаира", има определени затруднения, но те се решават. Това не е нещо, с което трябва да плашим хората. По-скоро това са задачи, по които трябва да работим, защото очакваме още ВЕИ да се присъединяват. Много бързо нарасна тяхната мощност и това изисква съответните технически решения", коментира още Денков.

На 21 февруари по БНР Ангелин Цачев коментира състоянието на електроенергийната система. Производството на електроенергия от въглищните централи спрямо 2022 г., когато беше големият бум, е паднало приблизително с 40%. За сметка на това производството на ток от ВЕИ е в сериозен подем, каза шефът на ЕСО и добави, че през 2024 г. се очаква още между 800 и 1000 мегавата централи от ВЕИ да се присъединят към преносната и разпределителната мрежа.

В последните години в страната обаче няма изградени нови конкурентни базови мощности. Факт е, че има изградени много ВЕИ, но те могат да намалят цената само в определен диапазон, отбеляза Цачев.

Шефът на ЕСО изтъкна, че "ВЕИ от слънце и вятър са с непостоянен характер". "На тях не може да се разчита да бъдат водещи в осигуряване на адекватността на електроенергийната система. Необходимо е да бъдат изградени нови базови нискоемисионни мощности."

В този смисъл Цачев акцентира върху решението за изграждане на новите два блока за АЕЦ "Козлодуй". В същото време подчерта, че не трябва да се забравя и площадката на АЕЦ "Белене", защото страната ни ще има "нужда от минимум 4000-4500 мегавата нови базови мощности, за да продължим да си гарантираме енергийната сигурност".

Премиерът в оставка Николай Денков припомни в четвъртък, че ремонтът на ПАВЕЦ "Белмекен" е завършил и тази централа работи вече. В ПАВЕЦ "Чаира" един по един генераторите ще се пускат, добави той. Очакванията са единият да заработи до края на тази година, другият - до края на следващата година. Успоредно се работи и по останалите.

Министърът на енергетиката в оставка Румен Радев коментира, че балансирането на електроенергийната система е предизвикателство с навлизането на все по-големи ВЕИ мощности. Според него най-вероятният проблем, за който говори директорът на ЕСО, може да е по отношение на честотното регулиране на системата. "Да, това предизвикателство се посреща", заяви енергийният министър в оставка. Той обаче посочи, че в момента четири от блоковете в ТЕЦ "Марица-Изток 2" работят, както и два от тези в ТЕЦ "Ей И Ес Марица Изток 1". По отношение на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3", там е започнала ремонтна програма и централата в момента не работи.

"Но с тези, които имаме в момента, ние се справяме", изтъкна Радев. По думите му в часовете, в които има по-голямо енергопроизводство и не може да се покрие с достатъчен капацитет на износ, се развива все по-голяма мрежова свързаност. В такива случаи в някои от часовете може да има и известни ограничения, но те не засягат базовите мощности.

По-рано, в средата на 2022 г., Ангелин Цачев каза пред 3eNews и Dir.bg, че "бъдещият енергиен микс на страната трябва да стъпи на три стълба - ВЕИ, системи за съхранение на енергия и базови беземисионни мощности, каквито са АЕЦ". "Освен ВЕИ, които трябва да се развиват изцяло от частната инициатива, и системите за съхранение на енергия, които ще се правят като частни и държавни проекти, за сигурността на системата са нужни и беземисионни базови мощности - АЕЦ. Без развитие на ядрената енергетика у нас няма как да имаме достатъчна адекватност на системата, сигурност на доставките и рентабилно производство на първичния енергиен носител - водород." 

Американското гориво за АЕЦ

Няма проблеми с лицензирането на горивото на "Уестингхаус", което ще бъде използвано в АЕЦ "Козлодуй", коментираха Николай Денков и изпълнителният директор на атомната централа Валентин Николов.

"Очакваме горивото да пристигне на площадката и ще помогнем на ЕСО, като влезем в планов годишен ремонт и ще вкараме първото гориво, с което ще диверсифицираме горивните елементи", каза Николов. По думите му това ще се случи по план.

Преговорите за блок 7: Висока оценка от "Хюндай"

Във връзка с блок 7 на АЕЦ "Козлодуй" към момента всичко върви по график, заяви министърът в оставка Румен Радев. "Ние вече сме в първа фаза на инженеринга", каза Радев и добави, че от инженерно-техническа точка нещата се движат по график.

На въпрос дали поставените срокове и условия от парламента към "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" (Hyundai Engineering & Construction Co., Ltd.) са реалистични, министърът на енергетиката в оставка припомни, че трябва да може да се постигнат фиксирани условия:

  • конкретен срок за реализиране на проекта,
  • фиксирана цена,
  • както и да се уговорят механизмите, при които да има поне 30-процентно участие на български компании в този проект.

"Сроковете са стегнати, напрегнати, но възможни", изтъкна Румен Радев.

На друг въпрос какво ще се случи, ако българската страна не успее да се договори с южнокорейската компания, той отговори, че всичките индикации до момента показват, че преговорите с "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" ще са успешни. "До момента нямаме основания да считаме, че ще имаме някакви разминавания в тази посока", допълни Радев. Той заяви, че от екипа на "Хюндай" са констатирали "една чудесна площадка".

"Ние имаме основание да се гордеем като българи, че действително имаме добра в инфраструктурно и геоложко отношение площадка тук, в Козлодуй. Това се отчита от тяхна страна", заяви още министърът на енергетиката в оставка. По думите му това е важно, за да може да постигнат изискваните параметри в срок и да има договорени цени. Той посочи, че окончателното ценообразуване на проекта ще стане ясно към момента, в който се вземе окончателното инвестиционно решение към лятото на 2025 г.

Министър-председателят в оставка, министърът на енергетиката в оставка и министърът на образованието в оставка Галин Цоков посетиха в четвъртък Професионалната гимназия по ядрена енергетика "Игор В. Курчатов" в град Козлодуй. След визитата в гимназията те бяха и на обекти на площадката на АЕЦ "Козлодуй".