"Хората трябва да бъдат спокойни, енергийната система е в много добро състояние, с възможности за балансиране. Не се очакват проблеми при преминаването на алтернативно на руското гориво в АЕЦ "Козлодуй". Това заяви пред журналисти в крайдунавския град премиерът в оставка Николай Денков, който се запозна на място с работата на централата. 

Снимки от посещението ВИЖТЕ ТУК >>> 

"Целта на това посещение е да видим какво е настоящото състояние по отношение на извеждането на това, което е останало като дейности на реактори от 1 до 4. Отделно, да обсъдим каква е готовността за смяна на горивото за реактори 5-и и 6-и. И също така как върви подготовката по изграждането на 7-и и 8-и блок", обясни Денков.

"Очакваме още възобновяеми източници да се присъединяват, много бързо нараства тяхната мощност", заяви премиерът в оставка. И добави:

"С развитието на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), с това, че все още не работи помпено-акумулиращата водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) "Чаира", има определени затруднения, но те се решават. Това не е нещо, с което трябва да плашим хората. По-скоро това са задачи, по които трябва да работим, защото очакваме още ВЕИ да се присъединяват. Много бързо нарасна тяхната мощност и това изисква съответните технически решения".

Министърът на енергетиката Румен Радев, който беше заедно с Денков, коментира, че ще се преговаря за фиксиран срок за изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй", както и да участват български компании в реализирането на дейностите.

Снимка: БТА

Извън темата за дейността на централата, Денков коментира и отношенията между ПП-ДБ и ГЕРБ, с оглед евентуалната ротация. 

"Намираме се в процес, в който двете страни са представили документи, предстоят преговори. Всякакви други приказки са излишни. Моето желание беше през цялото време тези преговори да се проведат преди 6 март, но това не се случи", отговори Денков на критиките на ГЕРБ, че е избързал с подаването на оставка, преди да се случат преговорите за ротация на кабинета.

Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов запозна премиера и министъра с работата на централата

Снимка: БТА

Премиерът в оставка призова в петък, 8 март, да се седне на масата за преговори. "Винаги сме искали ротацията да се случи", категоричен бе той.

Министър Румен Радев, премиерът Николай Денков и представители на БЕХ по-късно посетиха обекти на площадката на АЕЦ "Козлодуй"

Снимка: БТА

"Администрацията много силно е забавила своята работа, спряха дейностите за борба срещу корупцията, назначаването на хората в регулаторите и Антикорупционната комисия. Всякакви упреци нямат никакво отношение към нашето желание тези процеси да се ускорят", заяви Денков.

Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов запозна премиера и министъра с работата на централата

Снимка: БТА