"Целта на решението да се отмени диверсификацията на доставките на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" е България да продължи да бъде зависима от руското." Това отвърна бившият енергиен министър Александър Николов в отговор на настоящия.

"Двата блока на АЕЦ "Козлодуй" зависят изцяло на 100% от руското ядрено гориво. Проектът, който започна 2019 г., е труд на различни екипи, различни хора, на Агенция по ядрено регулиране и т.н. Той включва две възможности. Не може да се говори, че има много американски и европейски компании, които доставят в експлоатация ядрено гориво", добави той.

Едната от тези компании е "Уестингхаус" и оперативният екип е бил на среща в АЕЦ "Козлодуй", обясни Николов пред bTV.

"България следва да диверсифицира ядреното си гориво поне на 50% от 2024 г. Целта това да се отмени е България да продължи да бъде зависима от руско ядрено гориво, нищо повече. Имаше среща в Козлодуй. Аз съм присъствал на тази среща и на срещата беше оперативният екип на "Уестингхаус". В процедурата трябваше да се запази екип, който да гарантира диверсификацията на България и да гарантира независимостта", каза той.

Според него на някого "пречи, че българската енергетика може да е независима". "Има изрична клауза, която споменава, че без лицензиране от страна на АЯР и спазване на всички мерки за сигурност България не може да има каквито и да е задължения. Не може да има каквато и да е доставка на ядрено гориво. На някой пречи това, че българската енергетика може да е независима и може да не зависи от един конкретен доставчик", коментира бившият министър на енергетиката.

Той обясни, че работата по диверсификацията върви отдавна. "Трябваше Агенция за ядрено регулиране и АЕЦ "Козлодуй" да продължат работата си, която тече вече повече от 3 години. Това, което се опитвам да кажа, е нещо много просто. Когато човек с мандат от 2 месеца си позволява да вземе решение, което ще има 5 години ефект напред във времето - дали това е нормално, ако това трябва да се измерва в пари - е страшно", добави Николов.

Министър Христов: Минимум две компании ще участват в търга за ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" и нямат нищо общо с Русия

Минимум две компании ще участват в търга за доставка и обработване на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй". Към момента вече са водени разговори с "Уестингхаус", в процедурата влиза и френската компания "Фраматом". Това заяви енергийният министър Росен Христов на брифинг в неделя.

Той поясни, че и двете фирми не са зависими от руски доставки и отрече твърденията, че служебното правителство прави завой към Русия по отношение на диверсификацията на доставките на ядрено гориво.

Според министъра по темата работи група от най-признатите международни експерти. Христов призова да се доверяваме именно на тях, а не на предшественика му на поста - Александър Николов, който действал "под диктата на Кирил Петков".

Той призовава всички експерти да се включат в дебата по казуса, защото в противен случай "нещата отиват към политическо говорене".