Чехия подписа споразумения с американската компания "Уестингхаус електрик" (Westinghouse Electric) и френската "Фраматом" (Framatome) за доставка на ядрено гориво за атомната й електроцентрала "Темелин", съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. С този ход страната планира да намали зависимостта си от руските доставки на касети с ядрено гориво.

Чешката държавна енергийна компания ЧЕЗ (CEZ), която е и оператор на АЕЦ-а, заяви, че "Уестингхаус електрик" и "Фраматом" ще допринесат за енергийната сигурност на страната, като доставят ядреното гориво за АЕЦ "Темелин" за период от повече от 10 години, започвайки през 2024 година. Сделката е на стойност няколко милиарда чешки крони (стотици милиони долари), се посочва в изявление на чешкото дружество.

Настоящият доставчик на гориво за електроцентралата е компанията ТВЕЛ, част от руския енергиен гигант "Росатом". ЧЕЗ заяви, че има достатъчни запаси от ядрено гориво за централата си за около две години.

"Нашата цел беше да диверсифицираме броя на доставчиците, за да сведем до минимум риска от евентуални прекъсвания на доставките (на гориво) по каквато и да е причина", каза Ладислав Щепанек, директор в отдела за ядрен горивен цикъл на ЧЕЗ.

Чешката компания оперира двата 1000-мегаватови ядрени реактора в АЕЦ "Темелин". От 2000 г. до 2010 г. "Уестингхаус електрик" е осигурявал доставки на ядрено гориво за атомната електроцентрала, припомня АП.

Чехия разчита на шест ядрени реактора, за да генерира повече от една трета от общото си производство на електроенергия. Освен двата реактора в АЕЦ "Темелин", ЧЕЗ оперира още четири 510-мегаватови блока в АЕЦ "Дуковани", която също използва руско ядрено гориво, доставяно от ТВЕЛ.

За разлика от съседните й Австрия и Германия, Чешката република удвоява производството на ядрена енергия. По-рано през годината ЧЕЗ обяви търг за изграждане на нов реактор в АЕЦ "Дуковани", тъй като страната се стреми да увеличи още производството на ядрена енергия.