"В предишното правителство не е имало компетентност по отношение на енергетиката. В последния си ден министър-председателят отиде в АЕЦ "Козлодуй" и нареди сключването на договор с "Уестингхаус". В България е решено да се търси доставчик, който не е от Русия, но ядреното гориво на "Уестингхаус" не е лицензирано, а технологията не е доработена. Договор не е сключен, но е направен опит да се ограничат всички други възможни доставчици". Това заяви по bTV министърът на енергетиката Росен Христов.

Министърът смята, че това може би ще се случи след 2024 г. Христов добави, че друг основен конкурент е френска компания (Фраматом - б.р.), която произвежда сходни на касетите, използвани в АЕЦ "Козлодуй".

Христов изрази убеденост, че отменянето на постановлението на Министерския съвет ще позволи включването на компании с други оферти в търга за ядрено гориво.

В четвъртък, 20 октомври Министерският съвет отмени решението на предходния състав на Министерския съвет от 13 юли 2022 г., с което, според служебното правителство, се налагат ограничения при диверсификацията на доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй".

С изказването си Христов потвърди и казаното от него на пресконференция в петък. Той смята, че предишното правителство на практика се е опитало най-вероятно да елиминира други европейски компании като "Фраматом" например, които могат да бъдат доставчици на ядрено гориво за централата и, които работят с руски компоненти. "Тоест, де факто, ние отваряме вратата за други компании", обясни министър Христов пред журналисти в петък. Той потвърди намерението да не се работи с "Росатом". В същото време беше категоричен, че нищо няма да е за сметка на сигурността и безопасността.

В отговор на въпрос защо се бърза по въпроса за доставката на гориво, при положение, че до 2024 - 2025 г. няма нужда за 5 блок, министърът уточни, че е заради бавния процес на оценка, тестване, лицензиране и пр. Както и заради процеса на производство на горивните касети. По думите му, в БЕХ е създадена работна група от експерти, която се занимава с тези въпроси.

По отношение на доставките на природен газ Росен Христов отбеляза днес, че се подготвя търг през ноември за доставките за следващата година.

"Не продадох българските интереси. Не само, че не ги продадох, но ги и защитих", подчерта Христов в отговор на коментар в социалните мрежи на министъра на енергетиката в редовния кабинет Александър Николов, в който обяснява от негов гледна точка случилото се в областта на енергетиката, откакто е на власт служебното правителство.

"Обърнете се към близкото си минало. Отношението на Газпром към България не ви ли стигна, господа? Извинете, другари! Не ви ли стигна?! Колко още ще се навеждате?! Не ви ли стигна да унижавате нацията ни?!...

40% от локалната ни консумация зависи от АЕЦ Козлодуй, безсрамници!!!". Така завършва поста си Александър Николов.