Министър-председателят в оставка Кирил Петков прогнозира, че войната в Украйна ще продължи още 5 години и изрази надежда страната ни да продължи диверсификацията в доставките - в случая на ядрено гориво. 

Петков отиде на място в АЕЦ "Козлодуй", където се включи в среща с ръководството на централата и представители на компанията "Уестингхаус", и поиска да се изясни кои са препъни камъните, попречили за финалното реализиране на споразумението с американската компания, подписано още в началото на 2021 г.

Участниците в разговорите поеха ангажимент в кратки срокове техническите проблеми в проекта да бъдат изчистени, съобщиха от правителствената пресслужба.

В момента АЕЦ "Козлодуй" е изцяло зависима от руския внос, като намерението на българския кабинет е единият от реакторите на атомната централа да заработи с гориво от "Уестингхаус".

Ръководството на АЕЦ потвърди, че от 2012 г. се обсъжда диверсификация на доставките, което е предпоставка за защита на националната сигурност, но до 2018 г. в тази посока не е свършено абсолютно нищо. Процесът реално е започнал едва през 2019 г. с работни дискусии с алтернативен доставчик в лицето на "Уестингхаус" и тестове за безопасност, но поради трудности в преговорите се бави стартирането на законовите процедури. 

Премиерът бе категоричен, че други държави от ЕС вече успешно са диверсифицирали енергийните си доставки, а България в момента се опитва да наваксва, за да се гарантира енергийната сигурност на българските граждани.

В разговорите участваха също министърът на енергетиката Александър Николов и Антон Симеонов, член на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг.