Рафинерията в Бургас съобщи, че работи на пълния си капацитет и няма проблеми с доставките. Паниката по бензиностанциите се подклажда от определени хора, заяви премиерът Кирил Петков.

Във връзка с разпространена подвеждаща информация за недостиг на горива в страната, "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" АД и "ЛУКОЙЛ-България" ЕООД официално заявяват, че рафинерията работи на пълния си капацитет. Няма проблеми с доставките на суровини и материали, както и с експедициите на горива към бензиностанциите в страната.

Продължават да се изпълняват всички ангажименти към партньорите и държавата.

Разполагаме с всички необходими ресурси, за да продължим нормална работа, независимо от усложнената ситуация, се казва в прессъобщение на рафинерията.

Струпването на коли започна вчера късния следобед, след слухове в социалните мрежи за скок в цените и липса на горива. Това доведе до реакция на премиера Кирил Петков, който предупреди с публикация в профила си във Facebook, че "без никаква причина в момента се всява паника за горивата" и подчерта, че един танкер е разтоварил в сряда, а други два се чакат за разтоварване и пише още "гориво има и няма никакъв шанс да спре или да свърши".

Днес отново коментира темата пред журналисти от връх Шипка, като заяви, че паниката по бензиностанциите се подклажда от определени хора.

"Има няколко типа хора, които в момента искат да има паника. Има хора, които искат да печелят от паниката на хората, които се редят на бензиностанциите и те им вдигат цените. Има хора, които го използват за политически цели в момента и се опитват да разклатят правителството, защото знаят между другото, че тяхното време свършва", заяви Петков.

Днес ще поиска КЗК да извърши проверка кой и как спекулира с цените.

От Петролната и газова асоциация също увериха, че на този етап не се очаква шоково покачване на цените. А наличности на горива у нас имало достатъчно.

"Няма липси на горива в страната, рафинерията работи, от "Лукойл"-България ни увериха, че всичко е под контрол, горива има и ще има. И в момента на пристанищен терминал "Росенец" разтоварват суровина", заяви Светослав Венчев от Българската петролна и газова асоциация пред NOVA тази сутрин

По отношение на цените, той е категоричен, че на всички бензиностанции, които членуват в асоциацията, цените са доста под 3 лева.

"Няма никакви условия към момента за шоково поскъпване", заяви Венчев.

Той бе категоричен, че вчерашното поскъпване на техните обекти е било само с няколко стотинки, а причината е, че цените на дериватите и суровия петрол вървят на горе.

"Ще има вероятно повишение през няколко дни, през седмица, с няколко стотинки нагоре. Ситуацията е трудна за прогнозиране", каза Венчев.