Вече седмица пазарите (на петрол) са динамични. След устойчив ръст през януари и февруари, събитията от 24 февруари създадоха паника и бяха регистрирани огромни колебания на международните пазари, както при нефта (и продуктите с нефтен произход), така и при природния газ. Това е реакция на разнопосочната и противоречива информация от последните дни. Това казва в интервю за БТА председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев. Той отбеляза, че след отчетените близо 106 долара за барел при сорта Брент в четвъртък сутрин, в петък цената възстанови нивото си от 23 февруари - около 98-99 долара. Днес информацията за изключване на руски банки от системата SWIFT създаде нова вълна на повишение и пазарът очаква "новини", изтъкна той.

Цените на българския пазар ще се повишават в следващите дни, при това извън хипотезата на директния конфликт в Украйна, допълни Терзиев. Нива от 97-99 долара за барел, които се установиха през периода до 23 февруари, са достатъчно високи, за да предполагат това поскъпване. Относно пика и острото повишение на цените на нефта (петрола) заради Украйна - това е пазарен рефлекс на база наличната информация и съответната й оценка, който отшумява в рамките на няколко дни.

"Ще отразим още повишения и намаления на борсите, като пазарът ще определи справедливата цена. Надявам се тя да е поносима за потребителя. Това ще стане, разбира се, след постигане на споразумение и успокояване на напрежението в Украйна. Смятаме, че и в момента цените са достатъчно високи за възможностите на българския потребител и националната ни икономика, като всяко ново повишение ще затрудни както клиентите, така и нефтената индустрия. Все пак, не изключвам през следващите седмици да заплащаме дизеловото гориво и автомобилния бензин по бензиностанциите при цени за литър около и над 2,90 (лева), но да не избързваме", добави Терзиев.

На въпрос дали България има достатъчно резерви и може ли да се стигне до недостиг на горива за българския пазар, ако конфликтът не приключи скоро, председателят на БПГА отговори, че резервите от нефт и нефтопродукти са в два плана. Държавата организира, заделя и съхранява държавен резерв и целеви запаси от нефтопродукти. За извънредни ситуации държавата и бизнесът съхраняват запаси за извънредни ситуации. Тези наличности са заделени за различни хипотези, но всички запаси са за обезпечаване на нормалната дейност на държавата при всякакви условия.

Съгласно Директива на ЕС всяка страна членка осигурява 90-дневни запаси от нефтопродукти за извънредни ситуации при нарушаване на веригата на доставки. Целта е да се осигури нормалната работа на държавите от ЕС в случай на събития със случаен характер. Информацията за конкретните нива и обезпеченост е чувствителна и не е общодостъпна, но може да се каже, че България поддържа необходимите нива от горива. В същото време трябва да се отбележи, че неглижирането през последните 5-6 години на темата за заделяне на задължителните запаси от нефтопродукти от операторите (от някои конкретни, задължени по Закона за запасите от нефт и нефтопродукти лица), определянето на тази дейност като разточителна и ненужна, води до определени опасности за националната сигурност. Именно поради тези обстоятелства правителството и Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" извършват постоянен мониторинг и съответните действия за обезпечаване на цялото количество по запаса, което не оправдава икономическите оператори, създали този проблем. "Сега е моментът за оценка, правилни изводи и съответни промени", подчерта Терзиев.

В отговор на въпрос дали страната ни има алтернативни източници на горива, председателят на Асоциацията коментира, че "алтернативи винаги има, въпрос на цена и осигуряване на логистика". Търговията с нефт и готови нефтопродукти е процес с дългосрочно планиране и стройна логистика по веригата от добива до клиента, а всяко нарушение на тази верига води до проблеми.

"Ако се питаме за алтернативи извън нефта, то държавата не е подготвена технически, още по-малко финансово, да промени горивната си база към "алтернативни енергийни източници. Не и днес", заяви Терзиев. Що се отнася до алтернативни доставки на нефт (нефт и продукти) извън Русия, това е възможно и изпълнимо, прави се в ограничени обеми, но задължително ще оскъпи крайния продукт. Рафинерията в Бургас е изградена, модернизира се и се експлоатира с цел да преработва различни видове нефт (руски, иракски, саудитски, либийски и пр.), но Европа (и особено югоизточната й част) се осигурява с нефт и газ основно от Русия и бившите републики от ОНД, и всяка алтернативна доставка е по-скоро изключение и екзотика, а не дългосрочна политика, обясни Терзиев. Във връзка с това, по думите му, алтернативни доставки на нефт и нефтопродукти са възможни и се изпълняват периодично, но при повишаване на относителния им дял е възможно вдигане на крайната цена по чисто транспортни и логистични причини.

"Рафинерията в Бургас е в отлична кондиция както технически, така и като ресурсна обезпеченост. Работи се с висока натовареност и изненади в следващите седмици не се очакват", завърши председателят на БПГА Живодар Терзиев.