Огромни опашки се извиха на бензиностанциите у нас тази вечер, а горивата преминаха психологическата граница от 3 лева за литър.

Редица шофьори желаят да заредят своите коли с гориво, опасявайки се, че скоро - дори още след полунощ - горивото ще поскъпне силно с оглед на рязкото повишаване на цените на петрола на световните борси в резултат на войната в Украйна. Други пък се опасяват, че военният конфликт ще наруши петролните доставки, включително в нашата страна, което ще доведе в близките дни до липсата на достатъчно гориво по бензиностанциите, съобщи БНР.

Дизелът и бензинът надхвърлиха 3 лева за литър в някои бензиностанции. Поскъпването от началото на конфликта, в рамките само на няколко дни, е над 11 стотинки за литър, пише bTV.

В София колоните по бензиностанциите са от по 20-30 коли, съобщи NOVA.

Дълги опашки от автомобили се извиха и пред видинските бензиностанции, предаде БНР. В някои от тях горивото вече мина цена от 3 лв. за литър. На една от бензиностанциите имаше повече от 20 коли. Хората се запасяват заради повишаването на цената, както и заради притеснения, че горивото ще стане дефицитно. Ето какво споделиха шофьори от опашката:

"Какъв е този хаос? Бензинът ще се вдига и стана някакъв хаос. И какво правят хората? Утре ще си бъде едно и също... Това заради войната в Украйна го правят. А може и умишлено да го правят нашите българи. Нашите олигарси дето се казва. Бизнесмените на горивата и електроенергия. Ще напълня сега резервоара, не че ме е страх, ама гледам другите и си викам и аз да заредя... Носят се слухове, че няма да има гориво и ще бъде над 4лв утре. Няма да я напълня до горе, защото нямам възможност, но ще сложа за 20лв и в тубата за 40... Заради горивото. Вдига се горивото. Това ми е вече трети курс. Пътуваме за Германия и ни трябва гориво... Мисля че горивото ще бъде дефицит, няма да има. Не става въпрос дали ще се вдигне цената му, просто няма да има. Колкото е възможно ще се запасим..".

За същата ситуация в Карловско съобщава БНТ

Шофьори се наредиха да чакат, за да заредят автомобилите си с гориво, защото са притеснени, че в следващите дни петролът ще поскъпне драстично и ще има проблем с доставките на горива.

Една от бензиностанциите в района затвори, а на друга цената на дизеловото гориво вече е 3,16 за литър.

Дълги колони от автомобили се извиха пред всички бензиностанции във Враца. Хората се страхуват, че цените на горивата ще скочат рязко след полунощ и ще се затруднят доставките в следващите дни. Горивото във Враца все още е под 3.00 лв.

По информация на "24 часа" опашки има и в Пловдив. На "Пещерско шосе" тази вечер колона от автомобили се вие пред една от бензиностанциите, тъй като дизелът към 19 часа бе 2,71 лв. Само за 10 минути цената му стана 2,80. Изнервен от бавното зареждане, шофьор отиде на друга бензиностанция в близост до кв. "Прослав". Там завари дизела на 2,88 лева за литър.

"Цял ден не смогваме да сменяме цени. Днес колежката два пъти е коригирала, а аз застъпих на смяна преди малко и при мен също се вдигна", коментира касиерката. Работниците на колонките казват, че цените ще продължат да вървят нагоре

В социалните мрежи за опашки съобщават още шофьори от Перник, Казанлък, Благоевград, Монтана и Хасково. "Запасяването с гориво започна, вече 34м. чакам на опашка", споделя таксиметров шофьор в социалната мрежа.

Собственици на бензиностанции потвърдиха, че вече има ограничения в квотите за закупуване на горива от базите на Лукойл в страната.