Горива има достатъчно, базите са пълни, доставките на нефт на са спирани и рафинерията в Бургас работи на пълен капацитет. Това съобщиха от "Лукойл България" за "24 часа". Премиерът Петков също излезе с изявление, че няма място за паника.

По-рано тази вечер пред бензиностанциите в цялата страна се извиха огромни опашки, а горивата преминаха психологическата граница от 3 лева за литър. Шофьори започнаха зареждат своите коли с гориво, опасявайки се, че скоро - дори още след полунощ - горивото ще поскъпне силно с оглед на рязкото повишаване на цените на петрола на световните борси в резултат на войната в Украйна. Други пък се опасяват, че военният конфликт ще наруши петролните доставки, включително в нашата страна, което ще доведе в близките дни до липсата на достатъчно гориво по бензиностанциите. Появиха се и слухоме за недостиг, а според работещи на бензиностанциите, тези на "Газпром" са затворени, като се очаквало "Лукойл" да спре вноса на гориво, съобщи преди часове БНР.

"Няма такава опасност, зареждане ще има и в почивния 3 март, не е необходимо хората да се запасяват", категорични са от рафинерията.

Според "24 часа" два танкера с нефт са започнали да разтоварват в сряда през нощта и зареждането на рафинерията върви по график.

Около полунощ и премиерът Кирил Петков се опита да успокои ескалиращата ситуация с пост в своя фейсбук профил:

"Без никаква причина в момента се всява паника за горивата! Един танкер разтовари днес, чакат се още два танкера за разтоварване в Лукойл. Гориво има и няма никакъв шанс да спре или да свърши! Утре ще призова КЗК да извърши проверка кой и как спекулира с цените!

Другата хибридна лъжа е, че сме щели да изпратим войници в Украйна. Поредната фалшива новина!

Колкото и хибридни лъжи да се разпространят, проблемът им е, че остават лъжи, а на лъжата краката са къси!", написа Кирил Петков.