Литва може да прекрати доставките на газ за Калининградска област. Това съобщи РИА Новости, позовавайки се на думи на хърватския журналист Антун Рош.

"Освен това газ се доставя в Калининград и по газопроводи през Литва. Някои източници предполагат, че скоро ще бъдат спрени и доставките на газ", каза той.

Няма официални изявления от страна на Литва по въпроса.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков заяви днес, че Влиянието на САЩ върху решението на Литва да блокира транзита към Калининград е огромно, то е още една проява на хибридна война.

Отговорът на Русия на литовското ограничаване на транзита на санкционирани стоки към Калининград ще бъде от "практическо" естество, а не дипломатически, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Според нея правителството вече работи по мерки за реакция.

На 18 юни Литва отказа да допусне транзитни влакове и камиони със стоки, попадащи под санкциите на ЕС, в Калининградска област. Вилнюс обяснява това с разясненията относно транзита, получени от Европейската комисия. Москва заплаши с последици, които "биха имали сериозно отрицателно въздействие върху литовското население".

Заплахата на Русия да накаже Литва заради блокираните железопътни превози към анклава Калининград създаде вчера напрежение сред хората, живеещи от другата страна на границата, които вярват, че членството на страната им в НАТО ще осуети евентуални военни действия, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Литва спря транзитния транспортен маршрут за стомана и други метали, което според нея е трябвало да направи съгласно санкциите на Европейския съюз, влезли в силa от събота. Това предизвика гнева на руските власти, които заплашиха, че ще има "сериозни отрицателни последици".

Петдесет и девет годишният застрахователен работник Виталиус Сидискис казва, че макар и да е трудно да се предвиди какви действия ще предприеме Русия, ще запази спокойствие, защото Литва е членка на Европейския съюз и НАТО.

"Нищо лошо няма да се случи... защото Литва е в Европейския съюз и НАТО", казва той за Ройтерс. "Не вярвам, че те ще ни атакуват."

Калининград, бившият пристанищен град Кьонигсберг - столица на Източна Прусия, който Червената армия превзема от нацистка Германия през април 1945 година и предаден на Съветския съюз след края на Втората световна война. Той е вклинен между членуващите в НАТО Полша и Литва.

След като Русия нахлу в Украйна, Съединените американски щати и техните съюзници наложиха едни от най-строгите санкции в съвременната история, стъпка, която Кремъл определи като подобна на обявяването на икономическа война.

Други жители на граничния град Кибартай, с население близо 6000 души, казват, че заплахите от Русия са засенчили други проблеми, като например свръхвисоката инфлация, която е ударила много литовци по джоба.

"Ние работим близо до границата и стрелбата и маневрите са малко притеснителни", казва 52-годишна шивачка Галина Матейкунене. "Ние вероятно се страхуваме повече от война, от инвазия. Икономиката си е икономика."

Близо един милион руснаци живеят в балтийския пристанищен град, свързан с останалата част на Русия чрез железопътна връзка, минаваща през Литва, която е част от Европейския съюз и НАТО. Много руснаци са преминавали границата, за да си купуват стоки от места като малкия цветарски магазин на Лайма Кудиркене. 47-годишната литовка обеща да остане в Кибартай въпреки несигурното бъдеще и каза, че е жалко да загуби връзката с руските клиенти, които са посещавали магазина.

"Те празнуваха рождени дни и се жениха", казва тя. "Това беше нормалното ежедневие. Нямам представа как живеят в момента, защото връзката ни бе прекъсната."

Москва нарича действията си в Украйна "специална операция", която цели да разоръжи Украйна и да я защити от фашистите. Киев и западните му съюзници казват, че това е фалшив претекст, за да предприеме агресия.