Литовските власти разшириха обхвата на забраната за транзит на санкционирани стоки към Калининградска област не само по отношение на железопътния, но и на автомобилния товарен транспорт.

"Частичното ограничение на транзита на стоки се прилага и за автомобилния транспорт, преминаващ през Литва. Ето защо, както и железопътните товари, тези товари днес могат да се превозват само по море", заявиха за Интерфакс от пресслужбата на Калининградската областна управа.

Същата информация е потвърдена пред агенцията от няколко транспортни компании. Според тях литовската митница вече е обърнала превозните средства на беларуско-литовския граничен пункт в Мединники, което е довело до голяма опашка от камиони там.

На 18 юни Литовските железници спряха транзита на влакове със стоки, обект на санкциите на ЕС. Вилнюс обясни забраната с изисквания от Европейската комисия, според които транзитът на стоки, забранени за влизане в ЕС, би бил нарушение на санкциите. Според губернатора на Калининградска област забраната е засегнала 40-50% от номенклатурата на стоките, които се транспортират между Калининградска област и други руски региони.

Руските власти обвиниха Литва в транспортна "блокада" и поискаха забраната да бъде отменена незабавно, като заплашиха с ответни мерки. На 21 юни секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев пристигна в Калининград и обеща, че последиците от руския отговор "ще имат сериозно отрицателно въздействие върху литовското население".