Литовските власти заявиха, че забраната за транзита през тяхна територия до руския ексклав Калининград на стоки, които са обект на санкции от страна на ЕС, трябва да влезе в сила от събота, съобщи Ройтерс (Reuters).

За задаващата се забрана съобщи в петък губернаторът на Калининград Антон Алиханов. 

Санкционният списък на ЕС включва по-специално въглища, метали, строителни материали и модерни технологии, а Алиханов каза, че забраната ще обхване около 50% от продуктите, които Калининград внася.

Прилагането на ограниченията беше потвърдено от подразделението за товарни превози на литовската държавна железопътна служба в писмо до клиенти след "разяснение" от Европейската комисия относно механизма за прилагане на санкциите.

Призовавайки гражданите да не прибягват до панически покупки, Алиханов каза, че два кораба вече превозват стоки между Калининград и Санкт Петербург, а още седем ще бъдат на път до края на годината.

"Нашите фериботи ще обслужват целия товар", каза той в събота.

Говорител на литовската железопътна служба потвърди съдържанието на писмото, но отказа да коментира подробности. 

Заместник-министърът на външните работи на Литва Мантас Адоменас каза пред обществената телевизия, че институцията му чака "разяснение от Европейската комисия относно прилагането на европейски санкции към транзита на товари към Калининград".

Москва реагира остро на въведените от Литва ограничения на железопътния транспорт за Калининград. "Зараждащата се блокада" е в нарушение на международните закони, написа Константин Косачев, виден руски сенатор, който е и заместник-началник на Съвета на Руската федерация, в своя профил в "Телеграм".

"Притиснат" между членовете на ЕС и НАТО - Полша и Литва, и Балтийско море полуексклавът Калининград получава доставки от Русия по железопътни трасета и газопроводи през Литва.

Дом на щаба на руския Балтийски флот, полуексклавът е превзет от Червената армия през април 1945 г. и отстъпен на Съветския съюз след Втората световна война.