"Газпром" прилага указа на руския президент Владимир Путин за налагане на плащания в рубли за доставките на газ от Русия, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс. Той не предостави допълнителни уточнения, след като му бе зададен въпрос за насоките, дадени от Европейската комисия (ЕК) относно плана на Русия за заплащане в рубли на руски енергоизточници от "неприятелски държави".

ЕК заяви, че европейските компании ще трябва да изпълнят допълнителни изисквания като например декларация, че считат, че договорните им задължения са изпълнени, след като депозират валути, различни от руската рубла.

"Всички контакти с купувачите на газ са осъществени чрез "Газпром", така че компанията ще публикува информация за резултатите от преговорите", каза Песков на ежедневна конферентна връзка с медиите.

От "Газпром" отказаха коментар.

Миналият месец руският президент Владимир Путин поиска страните, които той определи като "неприятелски", да приложат схема, при която ще откриват сметки в "Газпромбанк" и ще извършват плащания в евро или долари, които ще бъдат конвертирани в рубли.

По-рано Песков каза, че плащанията по схемата за доставки, извършени след влизането в сила на указа на Путин, се очакват през май.