Британските власти дадоха лиценз за плащания за доставки на газ през "Газпромбанк" и нейни подразделения до 31 май, за да се гарантират доставките на синьо гориво за Европейския съюз, показва документ на финансовото министерство, цитиран от Ройтерс.

Лицензът дава възможност на юридически и физически лица да продължат плащанията по договори, започнати преди 21 април, и позволява откриване и закриван на банкови сметки, за да се извършват такива плащания, става ясно от документа.

Същевременно "Газпром" продължава доставките за потребителите в Европа през Украйна съобразно поръчките, посочва компанията. За днес заявените количества са 58, 2 милиона куб. м, малко повече от вчерашните 57,3 милиона куб. м.

Петролът върви към 4-процентен спад на седмична основа

Фючърсите на петрола продължиха да спадат и в днешната търговия, като се очакваше на седмична основа спадът на цените да бъде около 4 процента, предаде Ройтерс. Инвеститорите се опасяваха от по-слабо търсене заради продължаващите локдауни в Китай въпреки перспективата ЕС да наложи петролно ембарго на Русия. Очакванията за повишаване на основните лихви от страна на някои големи централни банки също влияе на пазара.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, референтен за Европа, загубиха 1,17 долара, или 1,1 на сто до 107,16 долара за барел.

Американският лек суров петрол поевтиня с 1,17 цента или 1,1 процента до 102,62 долара.

Анализатори прогнозират, че нестабилността на пазарите ще продължи, поне докато не се изясни ситуацията около забраната за търговия с руски петрол в ЕС, както и около хода на руското настъпление в Донбас.