Руският енергиен гигант "Газпром" обяви, че повече няма да може да изнася газ през Полша по газопровода "Ямал-Европа". Това съобщи официалният представител на холдинга Сергей Куприянов, цитиран от ТАСС. Новината оповестиха още УНИАН и Ройтерс.

Куприянов уточнява, че причина за спирането на транспортирането на газ по "Ямал-Европа" са санкциите, въведени от Руската федерация срещу редица задгранични енергийни компании, които забраняват използването на принадлежащия на EuRoPol GAZ газопровод.

"Има забрана за извършване на сделки и плащания в полза на лица, които попадат под санкциите. В частност за "Газпром" това означава забрана за използване на принадлежащия на EuRoPol GAZ газопровод за транспортиране на руски газ през Полша", заяви той.

Полската страна вече неведнъж е нарушавала правата на "Газпром" като акционер в EuRoPol GAZ, а в края на април вкара руската компания в санкционния списък, блокирайки възможността да осъществява правата си върху акциите и другите ценни книжа от съвместното предприятие, както и да получава дивиденти, отбеляза Куприянов, цитиран от ТАСС.

Компанията е полско-руска и стопанисва полския участък на съоръжението. Газопроводът преминава от Русия през Беларус и Полша до Германия. Мощността му е около 33 милиарда кубически метра газ на година, а полският участък е дълъг 683 километра.

Германският енергиен регулатор коментира, че спирането на руските газови потоци през газопровода "Ямал-Европа" през Полша не се очаква да застраши сигурността на германските доставки.

"Едва ли някакъв газ за Германия минава през този тръбопровод от седмици", каза говорител на регулаторния орган в писмено изявление след изявлението на "Газпром".

Полша може да се справи без реверсивния газов поток по газопровода "Ямал-Европа", заяви полският министър на климата Анна Москва, предаде Ройтерс.

Трябва да се има предвид, че още през декември 2021 г. (преди коледните празници) "Газпром" на практика спря транспортирането на руски газ за Европа по газопровода "Ямал-Европа", като оттогава насам имаше почти постоянно реверсивно подаване на газа от запад на изток (от Германия към Полша), което подаване беше засилени в последно време, след като в края на април бяха прекратени доставките на руско синьо гориво за страната (и за България), напомня Ройтерс.

След изявлението на "Газпром" фючърсите на нидерландския газов хъб TTF поскъпнаха за кратко рязко с близо 20% в рамите на деня към 114,60 евро за мегаватчас, преди обаче да върнат назад към 106 евро, но поскъпвайки през деня с около 12%.