Още 10 европейски компании са открили сметки в Газпромбанк, за да плащат за руски газ в рубли, съобщава Bloomberg и допълва, че четирима вносители вече са извършили плащания при условията, предложени от Русия.

20 европейски компании вече са открили сметки, необходими за сетълмент с Русия, съобщава агенцията, като се позова на източник, близък до "Газпром", поискал да остане анонимен и който отказал да посочи имена на компаниите. Други 14 фирми са поискали документи, необходими за откриване на нужните сметки.

Наскоро еврокомисарят по енергетика Кадри Симсон каза на пресконференция, че Европейската комисия не е съгласна с предложението на Италия да предостави на компаниите временно право да плащат за газ в рубли.

В края на април "Газпром" спря доставките на газ за България и Полша поради отказа на тези страни да преминат към нова схема на плащане в рубли, отбеляза Газета.ру. Европейският съюз обвини Русия, че използва газа като "инструмент за изнудване". 

Каква ще е схемата за плащане

По силата на указа на Путин купувачите на руски газ трябва да прехвърлят чужда валута в специална К сметка в руска банка, а банката после да купи рубли, уточнява Ройтерс. Впоследствие банката ще трансферира рублите към въпросната сметка тип К.

"Газпромбанк" ще играе ролята на посредник. Тя ще купува рубли от името на купувача на газ, за да прехвърли рубли към друга специална К сметка, се казва в декрета. След това "Газпромбанк" ще преведе средства в рубли от тип K сметка на чуждестранния купувач на газ към сметките на "Газпром" в рубли. "Газпромбанк" може да открие такива сметки без присъствието на представител на чуждестранен купувач.

Схема за плащането в рублеви сметки с посредничеството на Газпромбанк

Снимка: Фейсбук

Крайните срокове за плащанията за април за големите западноевропейски купувачи настъпват в края на този месец и затова Русия предприе стъпки, за да разсее опасенията, че механизмът за плащания може да наруши санкциите. Близък до "Газпром" източник заяви, че настоящите условия означават, че трансакцията фактически е приключена, след като купувачът плати в чуждестранна валута на "Газпромбанк", тъй като последващото конвертиране в рубли е автоматично и не включва Руската централна банка, която е обект на санкциите на ЕС.

Премиерът на Италия Марио Драги заяви вчера, че компаниите ще могат да плащат за газа в рубли, без да нарушават ограниченията. Повечето от вносителите на газ вече са отворили сметки в рубли с "Газпром", каза той на пресконференция. Драги добави, че водещият германски вносител на газ вече плаща в рубли. Подобно на Италия Германия също е голям потребител на руски газ.

ЕС засега не коментира дали въведените от Русия промени разсейват опасенията му, че с откриването на сметки в рубли се заобикалят санкциите.