Между 30 и 50% покачване на цените на газа спрямо сега прогнозира за есента енергийният експерт Иван Хиновски.

В предаването "Денят на живо" по Нова тв той бе категоричен, че цената на газа ще расте. "Поне 30% спрямо сега. Сега е 184 към 200-220 през есента". Хиновски обясни очаквания ръст с това, че в момнета липсва достатъчно газ, а към това се добавя и голямото търсене.

В тази ситуация според Хиновски: "Безобразно е бездействието на "Топлофикация София", когато може да диверсифицира доставките или да мине на пестящи режими чрез ВЕИ.

Според енергийния експерт при влизане в експлоатрация на българо-гръцката връзка в края на септември-октомври, по която ще се пренася газ, и ако се увеличат доставките от Азербайджан, България ще може да покрие потреблението си. По думите му обаче максималният капаците на българо-гръцката връзка не е достатъчен.

"Аз смятам, че ние би трябвало спешно да направим анализ на увеличаване на количествата от Азербайджан. Би трябвало България да обяви отктрит международен конкурс за доставка на втечнен газ. Той би донесъл прогнозируемост", каза Хиновски. Според него: "Ние трябва да се пускаме постепенно от хорото на "Газпром". Но това не можем да го направим веднага".