Министрите на енергетиката на страните членки от Европейския съюз не постигнаха съгласие за таван на цените на природния газ от януари - идея, която имаше за цел да облекчи енергийната криза.

Твърдо против предложението са Германия, Нидерландия, Швеция, Австрия и Финландия, според които въвеждането на таван на цените би ограничило доставките, съобщи БНР.

Принципно са били приети други важни мерки, сред които съвместни поръчки на газ, за да се избегне наддаването между отделните страни членки, което би повишило цените, солидарност при доставките в случай на нужда и ускоряване на издаването на разрешителни за възобновяеми енергийни източници, но окончателното им одобрение е отложено, тъй като са част от съвместен документ.

Някои министри се оплакаха, че предложението за таван на цените на природния газ от 275 евро за мегаватчас, представено от Европейската комисия преди два дни, е било оформено по такъв начин и с толкова условия, че никога да не бъде използвано.

Министърът за климата и енергетиката на Полша Ана Москва посочи след срещата: "Таванът на цената на газа, която в момента е в документа, не удовлетворява нито една държава. Приемаме това като подигравка след толкова много обсъждания и писмени предложения."

Министърът на енергетиката на Белгия Тине ван дер Щратен изтъкна: "Представеният текст е незадоволителен. В него не се казва ясно, че ще има ефект върху цените."

Министрите на енергетиката ще се срещнат отново на 13 декември в опит за изглаждане на различията.

Междувременно, външният министър на Унгария Петер Сиярто се похвали, че страната му е получила дерогация от предложението за таван на цените на руския петрол, което също все още не е прието. В настоящия му вид то предвижда от него да бъдат изключени петролните доставки през тръбопроводи.

Срещу предложението за таван на цената на руския петрол до 70 долара за барел се обяви Полша.

През септември Г-7 одобри план за въвеждане на таван на разходите за руски петрол от 5 декември, който ще важи за компаниите от Европейския съюз и Обединеното кралство, работещи в сферите морски транспорт, застраховане, финансови и брокерски услуги.

Министрите на енергетиката на страните членки на ЕС са постигнали днес съгласие по съдържанието на две регулации, свързани с извънредните мерки в енергетиката, съобщава министерството на икономиката на Германия, цитирано от Ройтерс.

Първата засяга доставките на газ за Европа на поносими цени и се отнася и за справедливото разпределение на разходите в случай на газови кризи, съобщи БТА.

Втората има за цел да стимулира бързото разрастване на сектора на възобновяемите енергийни източници, посочва министерството в специално изявление, без да разкриват повече подробности.

Министър Христов: България настоява за ценови таван на газа от 250 лв. за мегаватчас

България настоява за налагане на таван на цената на природния газ от 250 лева за мегаватчас, вместо предложените във вторник от Еврокомисията 275 евро за мегаватчас, заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов, който участва в срещата на енергийните министри на 27-те членки на Европейския съюз.

Таванът не устройва България, защото не е динамичен, а фиксиран, при това на такова високо ниво, че не би се задействал дори при кризисни ситуации като тези през август и септември, каза Христов.

"Няма никакви очаквания нито от пазара, нито от анализаторите да слагаме таван, който е недостижим. Просто даваме грешна индикация на доставчиците, че сме готови да плащане някакви такива цени, което изобщо не е така", посочи Христов.

Други държави са солидарни с България, каза министър Христов в отговор на въпрос на "Хоризонт": "В това отношение са около 15 държави членки, съседните на нас Гърция, Румъния, Белгия, която всъщност го инициира вчера".

Министър Христов съобщи, че очаква на 13-ти декември да постигнат и споразумение за тавана на газа, така че трите мерки да бъдат приети в пакет.

Служебния министър на енергетиката Росен Христов също така отрече да се готви национализация на "Лукойл - Нефтохим": "Ако "Лукойл" изостави рафинерията и не е в състояние да я оперира, да произвежда някакви такива критични неща, тогава ще се търсят някакви варианти някой друг да поеме управлението".