Протест на над 3000 енергетици премина в центъра на София. Мероприятието бе организирано от синдикалните организации на КНСБ и Подкрепа в ТЕЦ Марица 3. Протестът бе под надслов "Не убивайте българската енергетика! Съхранете българската енергийна независимост!".

Причината за протеста е принудителното спиране на Централата, което според недоволните граждани е без конкретна причина. Протестиращите се обявиха в защита на конституционното си право на труд, правото на България да има независима енергетика и правото да живеят и работят в Родината.

"Днес подаряваме свещи на политици и журналисти като символ на бъдещето, което ни очаква, ако ликвидират българската енергетика," каза Юлиян Семерджиев, юрисконсулт на дружеството.

Демонстрантите се събраха малко след 13 часа пред сградата на МОСВ, където преговорна група бе приета от министър Сандов, но разговорите не доведоха до резултат.

"Единственото, което искаме, е да работим на минимален товар за кратко, за да изготвим ремонтната програма по най-добрия начин. Без съоръженията да са в режим на работа, определянето на проблемните точки е невъзможно. Не разбираме защо РИОСВ Хасково хем ни затваря, хем не ни дава възможност да отстраним проблемите," каза Иван Фералиев, председател на КТ "Подкрепа" към ТЕЦ Марица 3.

Иван Фералиев обясни, че не само енергетиците в ТЕЦ Марица 3, а и останалите български енергетици не са готови да търсят нови професии, след като са се изградили като професионалисти в енергийния отрасъл.

"Всички ние сме бащи, съпрузи, някои имат и внуци, за които трябва да се грижим, а в момента не знаем дали имаме работни места. Благодарение на професионализма на енергетиците в България зеленият преход ще е достоен и ще гарантира енергийната ни независимост и сигурност. Енергетиката е въпрос на национален интерес!", каза Иван Фералиев.

Протестиращите недоумяват защо се говори, че завишенията са от Централата, а когато не работи, но има завишени стойности на серен диоксид, институциите успокояват хората, че всичко е наред.

Снимка: ТЕЦ Марица 3

"Явно когато сме спрени, серният диоксид ненадейно става безопасен. Официалната държавна станция няколко дни след затварянето ни не работеше, а след като я поправиха, няколко пъти отчита завишения, но институциите не обръщат внимание на този факт", каза Илиан Павлов, изпълнителен директор на ТЕЦ Марица 3.

Протестиращите се застъпиха и за удължаването на живота на централите на въглища. Според енергетиците предвид военния конфликт в Украйна и спрените доставки на природен газ от Русия, мощностите, които работят с местни ресурси, трябва да работят приоритетно.

Снимка: ТЕЦ Марица 3

По време на протеста се чуваха различни лозунги, най-отличаващи се бяха "Днес затварят ТЕЦ-а в Димитровград - утре в цяла България!", "Днес зелен режим, утре режим на тока!". Реч пред МОСВ в защита на българската енергетика произнесе и Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Протестиращите обясниха, че спирането на ТЕЦ Марица 3 води до икономически, социални и финансови загуби не само за Централата, а и за българската енергетика.

Снимка: ТЕЦ Марица 3

"Финансистите на дружеството пресметнаха, че ако не работим 1 месец, ще претърпим загуби в размер на колосалните 12 милиона лева! Да не говорим, че стотици димитровградчани не могат да нахранят децата си", каза Илиан Павлов.

Представители на КНСБ алармираха, че спирането дори на една българска централа създава риск за повишаване на цената на тока, чиито рекордни стойности доказаха, че страните от ЕС не са готови за зелена икономика и раздяла с въглищата.

"Енергетик съм над 15 години, имам деца на 5 и 1 година, жена ми все още е по майчинство. Живеем в собствено жилище в Димитровград. Ако загубя работата си, трябва да търсим препитание в друг град или извън България. Не искам на 35 години да стартирам кариерата си от нулата, защото зелените правят политически пиар на гърба на моето семейство и на хиляди други! Политическият пиар не пълни хладилника ни и не ни плаща сметките", каза Антон Димитров, който е работник в дружеството и допълни, че е безумие, за да се вземат 12 млрд. от Европа, да се поставят под риск хиляди работни места.

След като не постигнаха споразумение с министъра на околната среда и водите, протестиращите продължиха към Министерски съвет и Народното събрание, където завършиха протеста си.

От дружеството отправят специална благодарност на полицията за съдействието.